Ασφαλιστικό: Τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Ασφαλιστικό: Τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Τρία είναι τα βασικά θέματα που θα κρίνουν την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας, για να ξεκινήσει η τελική φάση μιας διαπραγμάτευσης στην οποία, όπως όλα δείχνουν, έχει «κλειδώσει» η καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης.

Για τα έτη ασφάλισης μεταξύ του 19ου και του 15ου έτους θα υπάρχει κλιμακωτή μείωση ύψους 2% για κάθε έτος που υπολείπεται του 20ού. Μέχρι τώρα, οι δανειστές δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη μείωση του πλαφόν στο ύψος των κύριων συντάξεων, αλλά και στο πλαφόν για το άθροισμα των ποσών από διπλές ή τριπλές συντάξεις.

Προστασία των κύριων συντάξεων

Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η προστασία των κύριων συντάξεων, αλλά θεωρείται προεξοφλημένο το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα εφάπαξ και στο μέρισμα του μετοχικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα τροποποιημένη πρόταση, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, προκειμένου να ενσωματωθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών για μεγαλύτερη σύνδεση του χρόνου ασφάλισης με τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 20 έτη συντάξιμου βίου. Ετσι, μια σειρά επί μέρους θέματα που αφορούν σε παραμετρικές αλλαγές του ασφαλιστικού θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών που αφορούν στην ποσοτικοποίηση των τροποποιημένων προτάσεων του υπουργείου Εργασίας, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.

Τρία είναι τα θέματα στα οποία θα κριθεί η τελική διαπραγμάτευση:

1 Το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και ο αριθμός των δικαιούχων που θα θιγούν από τις περικοπές. Με βάση τα στοιχεία του ΕΤΕΑ του μηνός Μαρτίου, υπάρχουν σήμερα περίπου 180.000 επικουρικές συντάξεις που κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 2.500 ευρώ. Με δεδομένο το έλλειμμα των 700 εκατ. ευρώ που έχει το ταμείο στη διετία 2015-2016, θεωρείται σχεδόν προεξοφλημένο ότι οι περικοπές θα αφορούν πρωτίστως τις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι οι περικοπές στις επικουρικές θα είναι το πρώτο βήμα για τον οικονομικό εξορθολογισμό των ταμείων, ενώ το δεύτερο και εξίσου σημαντικό βήμα θα αποτελέσει ο ενιαίος καθορισμός των παροχών μέσα από τη διαμόρφωση νέου καταστατικού του ΕΤΕΑ, στο οποίο σήμερα συνυπάρχουν 16 διαφορετικοί τομείς, με 16 διαφορετικά καταστατικά παροχών.

2 Το ενδεχόμενο περικοπών στις κύριες συντάξεις που είναι άνω των 1.400-1.500 ευρώ δεν έχει βγει έξω από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο. Επομένως, το ενδεχόμενο να περικοπούν υψηλές κύριες συντάξεις είναι υπαρκτό και η τυχόν υλοποίησή του θα εξαρτηθεί από το ύψος της εξοικονόμησης πόρων από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτές.

3 Στο θέμα της αύξησης των εισφορών, το κουαρτέτο έχει εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις, με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ να δίνει τον τόνο σε αυτήν τη διάσταση απόψεων. Πάντως, το υπουργείο Εργασίας επιμένει σταθερά στη θέση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, καθώς εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό θα έχει μια εισροή εσόδων περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ