Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Στο τελικό τους στάδιο μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - κουαρτέτου, με τη στάση του Ταμείου να παραμένει άκαμπτη και τις απαιτήσεις για «κόκκινα δάνεια», ασφαλιστικό και φορολογικό να θεωρούνται παράλογες.

Τα κρίσιμα ραντεβού στο Χίλτον είναι προγραμματισμένα και για σήμερα με το παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές προμηνύεται σκληρό.

Το «καυτό» θέμα της πώλησης των «κόκκινων δανείων» σε funds, οι περικοπές στις επικουρικές αλλά και οι αλλαγές στο φορολογικό αποτελούν τα βασικότερα «αγκάθια» στη συζήτηση. Επιπλέον, όπως παραδέχεται κυβερνητική πηγή που έχει άμεση εικόνα της διαπραγμάτευσης, στο iefimerida.gr, "τα... συναισθήματα της ελληνικής πλευράς διαδέχονται το ένα το άλλο. Υπάρχει σύγκρουση με το Ταμείο», σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι παρά τις όποιες διαφωνίες «είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Μένει ή φεύγει το Ταμείο

Την ίδια ώρα, όλο και πιο έντονη γίνεται η συζήτηση για το αν το Ταμείο θα μείνει ή θα φύγει. Κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως, σχολιάζει πως «είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μόνο με την Κομισιόν και την Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα", εξηγώντας ότι «υπάρχουν θέματα που η Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα, συμφωνεί με το Ταμείο», όπως είναι τα "κόκκινα δάνεια".


Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βιάζεται για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ώστε η συζήτηση για το χρέος να μην παραπεμφθεί στις καλένδες. Απώτερος σκοπός, άλλωστε, είναι να μπουν στα κρατικά ταμεία οι επόμενες δόσεις του τρίτου μνημονίου και να χαλαρώσει η «θηλιά».

Ο Τσίπρας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, φέρνει στις «βαλίτσες» του μία συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, με την προοπτική να γεννηθούν ελπίδες για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Σε πρώτη φάση, από το περιβάλλον του Μαξίμου υπάρχει σχετική ικανοποίηση, αν και στελέχη που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό σχολιάζουν πως «μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί».

Με ενδιαφέρον δε, ο κ. Τσίπρας θα τοποθετηθεί απόψε στην εκδήλωση «συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία και την Ευρώπη», στο ξενοδοχείο President.

Πηγή:iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ