Σταθάκης: Σήμερα ανοίγουμε τις συζητήσεις για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση

Σταθάκης: Σήμερα ανοίγουμε τις συζητήσεις για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση
«Σήμερα ανοίγουμε τις συζητήσεις για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης στο συνέδριο «Digital Economy Forum 2016 - Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Ο ίδιος συνέχισε ότι «με τη σταθεροποίηση της οικονομίας με τη συμφωνία του καλοκαιριού, τους δύο επιτυχημένους γύρους διαπραγμάτευσης το φθινόπωρο, την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του μακροπρόθεσμου χρέους και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σε ότι αφορά στα θέματα του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νέες δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως είπε: «θα ανακοινώσουμε δράσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters). Θέλουμε να δημιουργήσουμε εγχώριες αλυσίδες αξίας, που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και συνέχισε ότι και για τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει η ίδια λογική. Δηλαδή αίρεται ο οριζόντιος χαρακτήρας του νόμου. Οι δράσεις που προέρχονται από φορείς αυτών των χαρακτηριστικών δικαιούνται τη μέγιστη ένταση ενισχύσεων, ενώ πρόσθετα μοριοδοτούνται επενδυτικά σχέδια στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, εντασσόμενα μάλιστα στις ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης».

Επίσης είπε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Με το νέο πλαίσιο ενοποιούνται οι κανόνες διαγωνισμών και δημοσίων συμβάσεων για όλα τα έργα, υπηρεσίες και αγαθά μέσα από ένα πλαίσιο απόλυτα ηλεκτρονικό το οποίο θα επιτρέπει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδιο αυτών των αγορών. Επίσης ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Έναν κλάδο εξαιρετικά δυναμικό, που μάλιστα έλαβε πρόσθετη ώθηση το προηγούμενο διάστημα, με τις ανακατατάξεις που προκάλεσε στις ροές του εμπορίου και των συναλλαγών η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα όπως τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, την αξιοποίηση του Πακέτου Γιουνγκέρ και υπογράμμισε τη σημασία ότι άνοιξε Γραφείο στην Αθήνα η Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Τέλος, τόνισε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα σε συμφωνία με τους θεσμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ