Επιστρέφει το κουαρτέτο – στην τελική ευθεία η μάχη για τα μέτρα

Επιστρέφει το κουαρτέτο – στην τελική ευθεία η μάχη για τα μέτρα
  Συμφωνία τουλάχιστον στο να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να μπουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης στην τελική ευθεία, επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την επάνοδο των επικεφαλής του κουαρτέτου, επιβεβαίωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος τόνισε:

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γερούν Νταισενμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroupανέφερε ότι η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Μένει να φανεί αν αυτό σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θέλουν η ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης να γίνει με διαδικασίες εξπρές και να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα αλλά και τα επόμενα βήματα. Οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, δεν ξέρω πότε, ίσως αύριο. Έχει γίνει επαρκής προετοιμασία για να επιστρέψουν», σημείωσε ο πρόεδρος τουEurogroupΓ. Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup.

Όπως πρόσθεσε, πρέπει ωστόσο να κατανοήσουμε πως «αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να εφαρμόσουμε όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και αυτό είναι το δεύτερο σημείο. Πρέπει να γίνει πραγματικά περισσότερη δουλειά, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και να γίνει εμβάθυνση σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στο θέμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας πως όταν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να αναλάβουμε αποφάσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος.

«Έχουμε δώσει μια υπόσχεση ότι αν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επισημάναμε ότι η συζήτηση θα είναι στο τραπέζι στο κοντινό μέλλον».

Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα πρέπει να είναι πιο ισχυρά και πιο βαθειά για να φτάσουμε τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε πως μέρος της συνολικής λύσης θα είναι και κάποια μέτρα για το χρέος, ενώ τόνισε πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην πρώτη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους.

Μοσκοβισί: Δεν βρισκόμαστε στο επιθυμητό σημείο

Είμαι χαρούμενος με τη σημερινή συμφωνία που επιτρέπει να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Όπως σημείωσε, η συμφωνία έρχεται μετά από μια έντονη εργασία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Όπως σημείωσε ωστόσο χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος Επίτροπος «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο επιθυμητό σημείο», πρέπει να συνεχίσουμε, ενώ επεσήμανε πέντε σημεία στα οποία πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. Αυτά αφορούν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρύθμιση του φορολογικού, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την ανεξαρτησία του εισπρακτικού και φορολογικού μηχανισμού και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, είναι να φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, πρέπει να βρούμε μια συμφωνία σε μέτρα που θα μας οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία σε όλα αυτά τα σημεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ