Μοσκοβισί: «Ολοκληρώστε την αξιολόγηση το ταχύτερο»

Μοσκοβισί: «Ολοκληρώστε την αξιολόγηση το ταχύτερο»
Μήνυμα για άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία απηύθυνε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε χαιρετισμό που απήυθυνε στο 1ο Οικονομικό Forum των Δελφών.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο του 2016 ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το 2017, η χώρα μπορεί να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7%.

Ωστόσο, «αυτό συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ» ανάφερε ο Επίτροπος προσθέτοντας ότι η υλοποίηση της συμφωνίας «θα επιτρέψει και την αναμενόμνη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων».

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ενώ προσέθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες: «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό».

Αναφερόμενος στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «Όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, όχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή».

Προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει «εδώ και τώρα» τις μεταρρυθμίσεις: «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα. Ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον».

Τέλος, κάλεσε τους «τους δημόσιους συνομιλητές και τις επιχειρήσεις να εργαστούν σθεναρά για την άρση των εμποδίων στην απορρόφηση των κονδυλίων, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία».

Αναφερόμενο στο μεταναστευτικό, ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, τόνισε ότι «η κατάσταση αποτελεί μια πρόκληση για ολόκληρη την ΕΕ και απαιτεί μια συντονισμένη Ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθείνα συνδράμει παρέχοντας όλη την τεχνική και χρηματοοικονομική στήριξη που μπορεί. Υπάρχει όμως επίσης ανάγκη συνεργασίας όλων των μερών για την επίτευξη μίας βιώσιμης λύσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ