Μοσκοβισί: Το σχέδιο της Ελλάδας για το συνταξιοδοτικό είναι ολοκληρωμένο και φιλόδοξο

Μοσκοβισί: Το σχέδιο της Ελλάδας για το συνταξιοδοτικό είναι ολοκληρωμένο και φιλόδοξο
Η Κομισιόν δεν θέλει να ξαναμπεί σε μια κατάσταση «δράματος» και πιθανού Grexit, καθώς αυτό αποφεύχθηκε το καλοκαίρι, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή του στην EurActiv στο Νταβός, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι διεμήνυσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πως η Κομισιόν θέλει να εκμεταλλευτεί το καλό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την ελληνική κυβέρνηση και να προχωρήσει το πρόγραμμα.

«Είναι προφανές ότι το κλίμα και οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των Θεσμών, των κρατών μελών και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αλλάξει προς το θετικό από τον Ιούλιο», είπε ο Γάλλος.

Επεσήμανε ότι δεν είναι ώρα να καναρχίσουν οι συζητήσεις περί κάθε σεναρίου Grexit και ότι η Κομισιόν δεν θέλει να ξαναμπεί σε μια κατάσταση «δράματος».

«Ήμασταν κοντά το καλοκαίρι. Το αποφύγαμε. Δεν θέλουμε να ξαναπούμε σε αυτό», τόνισε.

Εγγύηση η παρουσία του ΔΝΤ

Οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να οικοδομήσουν ένα «success story» για την Ελλάδα, πρόσθεσε, πράγμα που σημαίνει πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα , και να αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρησης του χρέους κάτω από καλές συνθήκες.

«Όλα με την παρουσία του ΔΝΤ, το οποίο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα για τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ είναι μέρος της ασφάλειας του προγράμματος, και μια εγγύηση για το μέλλον του», επεσήμανε με νόημα.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι συμφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να προχωρήσει η κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Φυσικά, επέμεινα στο γεγονός ότι εκτιμήσαμε το πρώτο σχέδιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, επειδή ήταν πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο από ό, τι είδαμε πριν. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να γίνει προσαρμογή, κάποιες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν», είπε.

«Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με καλή θέληση και ισχυρή τεχνική διαχείριση μπορούμε να φτάσουμε εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ