ΕΕ: Δεν έχουμε πρόβλημα με την πρόταση για το ασφαλιστικό

ΕΕ: Δεν έχουμε πρόβλημα με την πρόταση για το ασφαλιστικό
Οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν θέσει την 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της πρώτης αξιολόγησης των θεσμών με στόχο να ολοκληρωθούν εντός του Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το δρόμο στις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, υπογράμμισαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters.

«Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο», υπογράμμισε ένας αξιωματούχος.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμδήλωσε την Πέμπτηότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν «μήνες», προκαλώντας την οργή του Μαξίμου που έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Το ασφαλιστικό

Η αξιολόγηση, η πρώτη μετά τη συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τον Αύγουστο, αναμένεται να συμπεριλάβει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την Αθήνα να στέλνει στους θεσμούς το σχέδιο των αλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημείωσαν ότι το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό είναι αποδεκτό, αλλά είναι ακόμη ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Για τους θεσμούς, ένας από τους βασικούς στόχους των αλλαγών είναι να αυξηθούν τα κίνητρα για τους Ελληνες να εργαστούν για μεγαλύτερο διάστημα.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική των μεταρρυθμίσεων. Όμως βγαίνουν τα νούμερα; Πρέπει να έχουμε περισσότερα τεχνικά στοιχεία από την Αθήνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε», σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Το στέλεχος της ευρωζώνης υπογράμμισε ότι ενώ δεν υπάρχει πραγματική βιασύνη για να κλείσει η αξιολόγηση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείων και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους, η ρευστότητα της Αθήνας μειώνεται.

Η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει τόκους ύψους 1,3 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, εκ των οποίων περίπου 470 εκατ. ευρώ προς το EFSF, σημείωσε τρίτος αξιωματούχος.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 7 δισ. ευρώ σε διάφορες εταιρίες, ωθώντας κάποιες εξ αυτών προς τη χρεοκοπία.

Ο Ελληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητήσει την πρώτη αξιολόγηση και ενδεχομένως, το ρόλο του ΔΝΤ στην τρίτη διάσωση, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν στη Ρώμη, όπου και συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ