“Λαβράκια” έβγαλαν οι φορο-έλεγχοι με ντου σε καταθέσεις

“Λαβράκια” έβγαλαν οι φορο-έλεγχοι με ντου σε καταθέσεις
Φωτιά πήραν τα «τεφτέρια» των φορολογικών ελεγκτών, αφού μόλις σε ένα μήνα βεβαίωσαν πρόσθετους φόρους πάνω από 160 εκατ. ευρώ και έτσι θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος για εισπράξεις πρόσθετων φόρων το 2015, ύψους 62 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί και μάλιστα άνετα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, βεβαίωσε τον Δεκέμβριο πρόσθετους φόρους 163 εκατ. ευρώ ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς όσων ήταν στην λίστα της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Επόμενος στόχος η λίστα με τους 10.588 μεγαλοκαταθέτες που έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από τη Βεστφαλία-Ρηνανία και την λίστα Φαλτσιανί, που αν και υποστελεχωμένη η υπηρεσία Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έπιασε τους ετήσιους στόχους. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις πρόσθετων φόρων για το 2015 υπολογίζονται στα 62 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως το Δεκέμβριο που ήταν λίαν αποδοτικός κι ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι θα καλυφθεί ο ετήσιος στόχος των 77 εκατ. ευρώ.

Ο ετήσιος απολογισμός

Το ΚΕΦΟΜΕΠ «έκλεισε» 488 υποθέσεις και βεβαίωσε πρόσθετους φόρους 415 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ), με το μέσο όρο ανά υπόθεση να διαμορφώνεται έτσι στις 850 χιλ. ευρώ, όταν το 2014 έκλεισαν, μεν, περισσότερες υπόθεσεις (690) αλλά η βεβαίωση περιορίστηκε στα 290 εκατ. ευρώ, με το μέσο όρο ανά υπόθεση να διαμορφώνεται στις 420 χιλ. ευρώ.

Τι έκανε τη διαφορά τη χρονιά που πέρασε; Η δυνατότητα ανοίγματος και ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών, αν και ακόμα υπάρχουν πολλά και σοβαρά τεχνικά εμπόδια στις έρευνες που αφορούν τις κινήσεις αυτών των λογαριασμών, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ