«Βόμβα» ΔΝΤ: Κάναμε λάθος το 2010 με το χρέος

«Βόμβα» ΔΝΤ: Κάναμε λάθος το 2010 με το χρέος
Λάθη και παραλείψεις παραδέχεται ότι έκανε το ΔΝΤ αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας. Λάθη όμως για τα οποία τα στελέχη του Ταμείου στην ίδια έκθεση έχουν φροντίσει επιμελώς να δημιουργήσουν τα απαραίτητα άλλοθι, αποφεύγοντας έτσι να τα χρεωθούν!

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα, το πρώτο λάθος αφοράτην ελάφρυνση χρέους που είχε ανάγκη η Ελλάδα αλλά δεν έγινε το 2010και η οποία- όταν αυτή τελικά συνέβη το 2012- ήταν "πολύ λίγη και έγινε πολύ αργά" όπως παραδέχεται το ΔΝΤ στην συγκεκριμένη έκθεση.

Με λίγα λόγια το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε πολύς χρόνος τότε, το 2010, για μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καταρρίπτοντας την ίδια στιγμή με τον τρόπο αυτό το επιχείρημα εκείνων που μετέπειτα έβαλαν κατά του τέως Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με το επιχείρημα ότι "δεν ήθελε την αναδιάρθρωση".

Το δεύτερο λάθος έχει ως σημείο αναφοράς την βίαιη αντί μίας ήπιας και σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το 2010 και για τα επόμενα χρόνια. Αν και το Ταμείο πλάθει και στο σημείο αυτό το αναγκαίο άλλοθι λέγοντας ότι στην περίπτωση της χώρας μας αυτή η βίαιη προσαρμογή ήταν αναγκαία για τον ισοσκελισμό των δημοσιονομικών, ταυτοχρόνως παραδέχεται της αρνητικές συνέπειες που επέφερε με πρώτες και κύριες την συρρίκνωση του ΑΕΠ και την διόγκωση του χρέους.

Πίσω όμως από τις γραμμές αυτής της παραδοχής κρύβεται κάτι πολύ σημαντικό. Η αποκάλυψη ότι αν επιλεγόταν η ενδεδειγμένη επιλογή μίας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτό θα σήμαινε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση. Σημειωτέον στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με παραδοχές ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως του προέδρου του euro working group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στον ΑLPHA τον Ιανουάριο του 2013) "ο λόγος που δεν επιλέχθηκε μία σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα ήταν γιατί η Ευρώπη δεν ήθελε να δώσει επιπλέον χρήματα". Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους που δεν έγινε το 2010, οδήγησαν το πείραμα της εσωτερικής υποτίμησης στην χώρα μας στις γνωστές του συνέπειες.

Η έκθεση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει απλά τα λάθη που έγιναν στην χώρα μας αλλά και την άρνηση των δανειστών να τα αποδεχθούν και να τα διορθώσουν.