ΕΕ: Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ

ΕΕ: Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι έτοιμες να περιορίσουν το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως μακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο της υπόσχεσης για ελάφρυνση του χρέους για να βοηθηθεί η προσπάθεια ανάπτυξης, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ονομαστικές πληρωμές θα είναι χαμηλότερες εάν η ελληνική οικονομία πιέζεται και υψηλότερες εάν εμφανίζεται πιο ισχυρή.

Η Ελλάδα πιέζει για μείωση του κεφαλαίου στα σχεδόν 197 δισ. ευρώ που χρωστά στις χώρες της ευρωζώνης, αλλά οι υπουργοί οικονομικών απέκλεισαν ρητά ένα τέτοιο "κούρεμα" στις 14 Αυγούστου.

Αντ' αυτού, εάν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους δυο μήνες δείξει ότι η Αθήνα υλοποιεί τις αλλαγές που έχουν ζητήσει οι δανειστές, η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να αναπροσαρμόσει διάφορες παραμέτρους των δανείων για να διασφαλίσει ότι το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

"Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό", υπογράμμισε αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων για το χρέος. "Υπάρχει πλέον σύγκλιση ότι αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε".

Τον Απρίλιο, το δημόσιο χρέος της χώρας διαμορφωνόταν στα 301,5 δισ. ευρώ ή στο 168,8% του ΑΕΠ, μειωμένο από επίπεδα 177,1% το 2014. Το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι θεωρεί το χρέος μιας χώρας βιώσιμο εάν δεν υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ.

"Για την Ελλάδα, ωστόσο, αυτό δεν έχει νόημα, καθώς δεν αντανακλά τις περιόδους χάριτος, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις, που κρατούν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πολύ χαμηλά - χαμηλότερα από χώρες όπως η Γερμανία, για παράδειγμα", αναφέρει δεύτερος αξιωματούχος.

Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται για το 2015 περίπου στο 11% και θα μειωθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, αλλά αυξάνεται και πάλι μετά την περίοδο χάριτος στα δάνεια της ευρωζώνης, το 2023.

Οι αλλαγές στις παραμέτρους

Οι παράμετροι που θα προσαρμοστούν ώστε να μην είναι το κόστος εξυπηρέτησης χρέους πάνω από το 15% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια, περίοδο χάριτος και επιτόκια, αν και η τελευταία είναι απίθανο να αλλάξει καθώς βρίσκονται ήδη στο όριο του κόστους.

Με τις αλλαγές στις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να λειάνει τις «αιχμές» στις αποπληρωμές χρέους τα επόμενα 25 – 30 χρόνια που θα είναι δύσκολο να χειριστεί η Ελλάδα.

«Οταν η Ελλάδα το εξασφαλίσει θα αποκτήσει πολλή σιγουριά και προβλεψιμότητα», ένας τρίτος αξιωματούχος δηλώνει. «Με αυτό το προφίλ εξυπηρέτησης χρέους τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι το πλαφόν στο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα νοιώθουν σίγουροι σε βάθος χρόνου.

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως το 15% είναι ένα μάλλον αυθαίρετο νούμερο αλλά πιθανότατα «θα δουλέψει».

«Το ΔΝΤ λέει ότι ως 15% είναι κανονικά 'ok', ότι σε αυτή την περίπτωση του χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινκ στις 27 Αυγούστου.

«Για την Ελλάδα ξέρουμε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι κάτω από 15% για τα επόμενα 10 χρόνια. Μετά θα είναι υψηλότερες», προσέθεσε. «Αλλα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μεταβλητών ... υποθέτω ότι θα είναι εφικτό να μειώσουμε και τις μακροπρόθεσμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15%».

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επίσης έδειξε να πείθεται ότι αυτός είναι ο δρόμος. «Όταν οι αποπληρωμές αρχίσουν πρέπει κανείς να εξασφαλίσει ότι το βάρος θα παραμείνει κάτω από το όριο του 15%», δήλωσε στις 31 Αυγούστου στο Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ