«Φωτιά» στη συμφωνία οι απαιτήσεις των δανειστών

«Φωτιά» στη συμφωνία οι απαιτήσεις των δανειστών
Νέους φόρους και μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά βάζουν οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν εκ νέου σήμερα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα μέσα του Αυγούστου και να εκταμιευθεί η πρωτη δόση του προγράμματος η οποία εκτιμάται στα 20-25 δισ. ευρώ.

Με ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης με πηγές που βρίσκονται μέσα στη διαπραγμάτευση να κάνουν λόγο για μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο '15, αφού από την 1.1.16 ισχύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρω.

"Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν τις ελληνικές τράπεζες και επιπλέον κανείς δεν θα θελήσει να δημιουργήσει αναταραχή και στις τράπεζες των γειτονικών χωρών (Ιταλία, Πορτογαλία)" έλεγαν στο iefimerida.gr πηγές με άριστη γνώση των διαβουλεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα "ατύχημα" δεν θα ευνοούσε καμια πλευρά.

Με βάση τα παραπάνω, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης, αφού αποτελούν τεράστιο "αγκάθι" για την ελληνική οικονομία και σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 90δις.

Ενόψει των επαφών που προγραμματίζονται αυτές τις ημέρες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργεί το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με την κυβέρνηση να έχει ήδη παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις.

Πάντως, το νέο πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά τα προς αποκρατικοποίηση στοιχεία, δεν διαφοροποιείται από εκείνο που υπήρχε πριν από την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Αλλωστε, αυτή είναι και η δέσμευσή που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Ιουλίου.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως όταν ολοκληρωθεί ο παραπάνω κύκλος, θα έρθει προς ψήφιση το νέο πρόγραμμα στις 18-19 Αυγούστου, «ώστε εκεί να ψηφιστούν όλα», να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης, ενώ η νέα συμφωνία θα αποτελέσει-αναπόφευκτα- αφετηρία πολιτικών εξελίξεων

Την ίδια ώρα οι δανειστές πιέζουν και για την μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς, ζητώντας να ενσωματωθεί στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι στην κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους ή για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, θα πρέπει να προστεθεί και φόρος 0,7%-6% (και από το πρώτο ευρώ) για όλους όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω

Στο στόχαστρο μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τους οποίους ζητείται να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου από το 55% εκτοξεύεται στο 75% το 2016 και στο 100% το 2017.

Στις επαφές που γίνονται θα αποφασιστεί και αν αν ο ΕΝΦΙΑ, που θα υπολογίζεται με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016. Την ίδια στιγμή η Τρόικα επιμένει στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr