Κομισιόν: Περιμένουμε νέα μέτρα για να εκταμιευθεί η δόση - Αύριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Κομισιόν: Περιμένουμε νέα μέτρα για να εκταμιευθεί η δόση - Αύριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν προκειμένου γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, οι μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος ενημέρωσε πως τεχνικά κλιμάκια από τους θεσμούς είναι ήδη στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα βρίσκονται επί τόπου το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, σε παράλληλες ομάδες εργασίας, αρχίζουν από αύριο, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι ομάδες εργασίας θα έχουν στην ατζέντα τους δημοσιονομικά θέματα, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων, κ.λπ.

Ταυτόχρονα, αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν ότι όσον αφορά στα δημοσιεύματα περί προαπαιτούμενων (prior actions), ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων.

Τα δύο σενάρια για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων πάντως, τα επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» σχετικά με το χρονικό ορίζοντα και την κατάληξη που μπορεί να έχουν είναι δύο:

Το πρώτο, θέλει στην καλύτερη περίπτωση, Αθήνα και τρόικα να έχουν συμφωνήσει το νέο μνημόνιο ως τις 15 Αυγούστου, ώστε μέχρι τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Εάν αυτό συμβεί, η ελληνική πλευρά θα αποπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, κυρίως στην ΕΚΤ με το ομόλογο-γίγας 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.Θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα, η ψήφιση των οποίων θα συνοδευτεί μάλλον με την κύρωση του μνημονίου, με κύκλους της κυβέρνησης να θυμίζουν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να αρκεστούμε στα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής».

Το δεύτερο, το οποίο απεύχεται η Αθήνα, αφορά στο ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και να προκριθεί η λύση του δανείου-γέφυρα από το Ταμείο. Παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι περισσότερος, υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία, όπως το αυξανόμενο πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση που θα κληθεί να φέρει ένα ξεχωριστό πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να πάρει ενδιάμεση χρηματοδότηση και ένα δεύτερο πακέτο (το Σεπτέμβριο) τεστάροντας εκ νέου τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ