Εκρίθηκε παροχή δανείου-γέφυρας €7 δισ. προς την Ελλάδα - Η ανακοίνωση του Eurogroup

Εκρίθηκε παροχή δανείου-γέφυρας €7 δισ. προς την Ελλάδα - Η ανακοίνωση του Eurogroup
Σε συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα κατέληξε το Eurogroup προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της χώρας μας ύψους 7 δις ευρώ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της απόφασης.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων τα ξημερώματα από την ελληνική βουλή με 229 θετικές ψήφους, αποτέλεσε το σινιάλο τόσο στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αλλά και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συζητήθηκαν η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Ελλήνων αλλά και αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει η στήριξη στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και των δόσεων του ΔΝΤ.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων και να δοθεί η σχετική εντολή στους θεσμούς, ώστε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης μέσω του ESM.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όλων των δεσμεύσεων που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου.

Επί τη βάση της θετικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, που διαπίστωσαν ότι οι αρχές εφάρμοσαν την πρώτη από τις τέσσερις ομάδες μέτρων έγκαιρα και με ικανοποιητικό τρόπο και που επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση της Συνόδου έχει συμπεριληφθεί στην εισηγητική έκθεση του νόμου που υιοθέτησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, φτάσαμε σήμερα στην απόφαση να χορηγήσουμε μια τριετή στήριξη σταθερότητας από τον ESM στην Ελλάδα, που υπόκειται στην ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και την επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, οι θεσμοί θα αναλάβουν την αποστολή να διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο μνημόνιο κατανόησης (MoU) που θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν γρήγορα την δεύτερη ομάδα μέτρων ως τις 22 Ιουλίου όπως προβλέπει η ανακοίνωση της Συνόδου και να επικαιροποιήσουν την νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη ομάδα μέτρων σύμφωνα με τις συστάσεις που έκαναν οι θεσμοί στην έκθεση συμμόρφωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ