Μοσκοβισί: Απαιτητική αλλά καλή η συμφωνία

Μοσκοβισί: Απαιτητική αλλά καλή η συμφωνία
Η συμφωνία που υπογράφηκε την Δευτέρα είναι πολύ απαιτητική για την Ελλάδα, αλλά εκφράζει την βούληση των κρατών μελών της ευρωζώνης να κρατήσουν την χώρα στην ευρωζώνη, υποστηρίζει στο blog του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικά Θέματα, το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφιχτό, αλλά είναι αναγκαίο αντίδοτο στην έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, σημειώνει ο ίδιος, η συμφωνία βάζει την Αθήνα σε ένα μονοπάτι λεπτομερών μεταρρυθμίσεων και περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας για να αποτραπεί μια απόκλιση από το μονοπάτι αυτό.

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα έχει μια ευκαιρία να αποδείξει την καλή της πίστη και ότι το μελλοντικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στην χώρα να σηκώσει κεφάλι οικονομικά και πολιτικά» γράφει ο κ. Μοσκοβισί.

«Ορισμένοι λένε ότι οι όροι της συμφωνίας είναι απαράδεκτοι για την Ελλάδα, την περιγράφουν ακόμα και ως ένα όπλο στο κεφάλι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι πολύ απαιτητικοί για μια χώρα ο πληθυσμός της οποίας έχει υποφέρει πολύ για πέντε χρόνια και η οικονομία της μπήκε σε ύφεση φέτος. Το μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να επιτυγχάνει μια ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική αναγκαιότητα και στην πολιτική πραγματικότητα. Αν η μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μας οδηγούσε να ζητήσουμε το αδύνατο από την Ελλάδα, θα ήταν κάτι καταστροφικό για όλους» προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ