Τα εμπόδια που «απειλούν» τη συμφωνία

Τα εμπόδια που «απειλούν» τη συμφωνία
Κώλυμα στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε, μετά τις θετικές αντιδράσεις στην ελληνική πρόταση, με αποτέλεσμα την εσπευσμένη μετάβαση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται καθ’οδόν προς τη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα έχει εκ νέου συνάντηση με Λαγκάρντ, Ντράγκι και Γιούνκερ, ενδεχομένως και με Ντάισελμπλουμ. Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η εσπευσμένη επιστροφή του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες γίνεται μετά από ενστάσεις των θεσμών έναντι στη διαπραγμάτευση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι στο χθεσινό Brussels Group η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη νομοτεχνική επεξεργασία των μέτρων που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση. Ευρωπαίος αξιωματούχος, ωστόσο, εξέφρασε τις αμφιβολίες του μιλώντας στην Καθημερινή, καθώς οι προτάσεις της Αθήνας παρουσιάζουν αδυναμίες και ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πρόταση παραβιάζει πολλές από τις «κόκκινες γραμμές» των θεσμών. Διευκρίνισε δε ότι οι βασικές αποστάσεις βρίσκονται στο θέμα του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό και στο μείγμα των μέτρων.

Σύμφωνα με τους θεσμούς, το πρόβλημα της πρότασης είναι ότι βασίζεται σε εισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι περικοπές δαπανών. Συνέπεια αυτού είναι ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο, οπότε θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα.

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, με το Ταμείο να κατηγορεί την Επιτροπή ότι είναι πολύ επιεικής, επειδή αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης. Συζήτηση η οποία απέχει πολύ από αυτά στα οποία είχαν δοθεί από τους θεσμούς στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Από την άλλη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν το Ταμείο ότι δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει σε αλλαγές στον ΦΠΑ, που θα αποδίδουν στο 1% του ΑΕΠ και όχι στο 0,74%, όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση. «Δείχνει» στην ουσία υπαγωγή της εστίασης στο 23%. Επιμονή υπάρχει και στις περικοπές στο ασφαλιστικό.

Άλλη μεγάλη εκκρεμότητα είναι το ότι η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει κατάλογο με συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες αναφέρονται στην πρόταση. Κάτι που τόνισε τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.

Οι ήδη εντατικοί ρυθμοί των διαπραγματεύσεων έχουν επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, με στόχο την κάλυψη των αποστάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών μέχρι το Eurogroup που συνεδριάζει στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ωστόσο, δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο. Απώτερος σκοπός είναι να υπάρξει προπαρασκευαστική συμφωνία μέχρι αύριο, ώστε να επικυρωθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και να ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, με πρώτο το ελληνικό.

Αφού ξεπεραστεί ο – αμφίβολος – σκόπελος της Βουλής των Ελλήνων, το πιθανότερο σενάριο είναι τα Κοινοβούλια της Ευρώπης να κληθούν να ψηφίσουν ταυτόχρονα την εκταμίευση της δόσης και την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Θεωρείται, επίσης, πιθανό να απαιτηθεί τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών και η επέκταση να χρησιμοποιηθεί γοα το χρονικό διάστημα, μέχρι την σύναψη νέας συμφωνίας που θα αποβλέπει σε νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Ευρωπαίοι δήλωναν χθες ότι, μια συμφωνία είναι μεν εφικτή, χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Καγκελάριου της Αυστρίας, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πετύχαμε τέτοια λύση που να μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι είναι πλέον μόνον τυπικό θέμα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη».

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι έχουν απτά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να εργαστούμε, με στόχο τη συμφωνία.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί παρότι εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα βρεθεί συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, τονίζει ότι «πρέπει ακόμα να γίνει δουλειά στο θέμα του ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό» και πως πρέπει να αλλάξει το πολιτικοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ ξεκαθαρίζει επιπλέον ότι, το χρέος δεν είναι μέρος αυτής της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ