Διαφωνεί το ΔΝΤ με κάποια μέτρα που προτείνει η Αθήνα

Διαφωνεί το ΔΝΤ με κάποια μέτρα που προτείνει η Αθήνα
Η Ελλάδα θα προλάβει να λάβει χρήματα από τα 7,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το πρόγραμμα διάσωσης για να πληρώσει το ΔΝΤ την άλλη εβδομάδα αν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές της EE στο MNI, σημειώνοντας ωστόσο πως το Ταμείο παραμένει ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της χώρας στις διαπραγματεύσεις.

Τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε υπό το πρόγραμμα SMP μπορεί να προσφέρουν στην Ελλάδα ως και 3,3 δισ. ευρώ, ποσό υπεραρκετό για την κάλυψη των 1,5 δισ. ευρώ που χρωστάει στο Ταμείο.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι όσο δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της ως το τέλος της εβδομάδας, τότε «οι πόροι από το 2014 που μπορούν να εγκριθούν με πολιτική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης είναι δυνατό να εκταμιευτούν σε μια ήμερα».

«Ορισμένα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να ειδοποιηθούν για την εκταμίευση, αλλά πλέον έχει γίνει περισσότερο μια πολιτική απόφαση» πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, δεύτερος αξιωματούχος υποστήριξε πως όπως έχουν τώρα τα πράγματα, υπάρχουν ακόμα διαφορές στην προσέγγιση ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, «ακόμα και αν αυτές δεν έγιναν εμφανείς στις δηλώσεις της Δευτέρας».

«Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την λογική της ελληνικής πρότασης, η οποία βασίζεται περισσότερο στους φόρους και λιγότερο στις περικοπές δαπανών. Δεν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και την αύξηση στο ν φόρο των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει σταθερό στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και 1% από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό» εξήγησε η πηγή.

Τρίτος αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Η ΕΚΤ είναι περισσότερο ένας σιωπηλός εταίρος, αλλά θα συμφωνούσε σε μια πρόταση για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» είπε η πηγή.

«Η Κομισιόν συντάσσεται περισσότερο με την ελληνική πρόταση και συμφωνεί ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μπορεί να καταγραφούν τώρα και να καθοριστούν με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα» τόνισε.

Και οι τρεις πηγές σημείωσαν πως οι πιστωτές εργάζονται με την πεποίθηση ότι ως την Πέμπτη, όταν θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ θα μειώσει τις αντιστάσεις, οι μικρές διαφορές στους δημοσιονομικούς υπολογισμούς της ελληνικής πρότασης θα διευθετηθούν με την Αθήνα και θα δοθεί εξάμηνη παράταση.

«Η ελληνική πλευρά συμφωνεί ότι μια εξάμηνη παράταση που βασίζεται στον υπολογισμό της εναπομείνουσας χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος» είπε η πρώτη πηγή. «Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει το ΔΝΤ» πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Νίκο Παππά, έχουν παραμείνει στις Βρυξέλλες και έχουν μαραθώνιες συναντήσεις με τους θεσμούς.

«Υπάρχουν κάποια ζητήματα σχετικά με το ποια κατηγορία θα πάει που στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και τις επιπρόσθετες περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα» είπε αξιωματούχος, εκφράζοντας αισιοδοξία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν κλείσει η συμφωνία, θα είναι κάτι σαν μια μικρή «Staff Level Agreement” και θα ρυθμίζει τις ημερομηνίες για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που θα είναι συνοδεύονται από τους ανάλογους όρους και τις προαπαιτούμενες δράσεις».

«Προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια πρόταση και να την χωρίσουμε σε προαπαιτούμενες δράσεις» σημείωσε ο αξιωματούχος. «Τα κέρδη από τα ομόλογα του προγράμματος SMP από το 2015 μπορούν να εκταμιευτούν προς το τέλος του Ιουλίου και η πρόταση μπορεί να τεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο ως ένας νόμος, ώστε να μην γίνεται ψηφοφορία για το προαπαιτούμενο της κάθε δόσης.

Αν υπάρξει συμφωνία επί της αρχής, οι υπουργοί του Eurogroup θα συναντηθούν ξανά την Τετάρτη το βράδυ για να αξιολογήσουν το ντιλ και να την στείλουν για τελική έγκριση από την Σύνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ