Νέο Μνημόνιο αποδέχθηκε η Ελλάδα - «Φρένο» στο κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους

Νέο Μνημόνιο αποδέχθηκε η Ελλάδα - «Φρένο» στο κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους
Επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, δέχθηκε η Ελλάδα. Την είδηση αυτή μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες. Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, και μετά από 4 ώρες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής τέλειωσαν και ξεκίνησαν οι δηλώσεις των αρχηγών κρατών.

Κοινοτικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι μπήκαν οι βάσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Ντόναλντ Τουσκ: Επιθυμούμε λύση - Θετικό βήμα η ελληνική πρόταση

Για ουσιαστικό βήμα στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα ελληνική πρόταση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία.

«Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να συνεργαστεί. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη επιθυμούν λύση. Η νέα ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα. Θα υπάρξει περαιτέρω αποτίμηση τις επόμενες ώρες», είπε ο κ. Τουσκ.
«Ζήτησα να υπάρξει η Σύνοδος Κορυφής για να συζητήσουμε για όλα τα θέματα, ακόμα και για τα χειρότερα ενδεχόμενα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Αισιοδοξώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα στο Eurogroup της Τετάρτης

«Σημαντικό βήμα», χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Στη συνέντευξη μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου, σε συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα που θα τεθούν την επόμενη μέρα, την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Απαιτείται σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Χρειάζεται σκληρή δουλειά, που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η Ελλάδα δεν εκτιμά πλήρως την σοβαρότητα της κατάστασης», είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Άγκελα Μέρκελ: Υπάρχει πρόοδος με Ελλάδα αλλά χρειάζονται και άλλες διαπραγματεύσεις

Χρειάζεται εντατική δουλειά στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, υπάρχει πρόοδος δήλωσε η Αγκέλα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για μια συμφωνία με την Αθήνα, συμπλήρωσε.

Θέλω η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει νέο Eurogroup την Τετάρτη.

Υπογράμμισε ότι το Eurogroup πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Λαγκάρντ: Θετικό βήμα η ελληνική πρόταση-Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά σε 48 ώρες

Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση στο τέλος του δρόμου, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Πρέπει να γίνει δουλειά τις επόμενες 48 ώρες, τόνισε.

Η πρόταση που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι πιο λεπτομερής και αποτελεί πρόοδο σε σχέση με ότι έχει στείλει ως τώρα, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά τις επόμενες 48 ώρες.

«Εργαζόμαστε πάνω σε ένα κείμενο που σημειώνει κάποια πρόοδο και είναι πολύ πιο λεπτομερές από ότι έχουμε πάρει ως τώρα» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η κ. Λαγκάρντ.

«Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε. Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση στο τέλος του δρόμου. Πρέπει να γίνει δουλειά τις επόμενες 48 ώρες» πρόσθεσε.

Έπειτα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup φάνηκε ότι η συμφωνία μοιάζει να είναι θέμα χρόνου καθώς οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις χαρακτηρίστηκαν καλή βάση συζήτησης από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup ευρέως υποδέχεται μία νέα εκδοχή του μεταρρυθμιστικού πλάνου που υποβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα στη διαδικασία.

Το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν να αναλύουν τη νέα πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε μια λίστα από προαπαιτούμενα με την προοπτική να φτάσουν σε μία τελική συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πλάνο αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup μπορεί να πραγματοποιήσει μία ακόμα συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα.

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για μια «σύντομη συνάντηση» -διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα- καθώς, όπως είπε, οι ελληνικές προτάσεις στάλθηκαν νωρίς το πρωί και «δεν υπήρχε η δυνατότητα για την πλήρη εξέταση τους από τους θεσμούς, παρά μόνο μια πρώτη εκτίμηση».
Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το Eurogroup ζήτησε στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εις βάθος μελέτη των προτάσεων, «ώστε να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία στα τέλη της βδομάδας, επιλέγοντας τις ελληνικές προτάσεις ως βάση της συμφωνίας».

Ειδικότερα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης είναι «συνολικές και ευρείες», όμως, υποστήριξε πως χρειάζονται ακόμα δουλειά ως προς τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να καλυφθούν πλήρως τα δημοσιονομικά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι.
«Οι θεσμοί εκτιμούν ότι οι νέες προτάσεις είναι ευρείες και κατανοητές, αλλά χρειάζεται να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες και να δούμε αν όλα βγάζουν νόημα», υπογράμμισε.

«Νέες προτάσεις έφτασαν από την ελληνική πλευρά τις οποίες υποδεχθήκαμε. Ήταν ένα θετικό βήμα. Αλλά δεδομένου του σύντομου χρόνου που είχαν οι θεσμοί να τις εξετάσουν δε μπορούσαμε να τις αξιολογήσουμε πλήρως. Αν όλα πάνε καλά θα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ακόμα Eurogroup μέσα στην εβδομάδα. Η τεχνική δουλειά μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αυτό το απόγευμα με την προοπτική να φτάσουμε σε μία τελική συμφωνία αργότερα την εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά τις επόμενες δύο μέρες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας».

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το γιατί θα γίνει Σύνοδος Κορυφής απόψε, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως οι πολιτικοί ηγέτες δικαιούνται, ενδεχομένως, να έχουν διαφορετική άποψη.

Τέλος, όσον αφορά στη σύγχυση που επικράτησε με τις ελληνικές προτάσεις, είπε πως έφτασαν στις Βρυξέλλες δύο εκδοχές, η μία χθες το βράδυ και η άλλη σήμερα το πρωί, αλλά σημείωσε πως το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα αν και όπως είπε, «καλό θα ήταν να έφταναν νωρίτερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ