Βάιντμαν: Αν αποτύχουν οι συνομιλίες η ΕΚΤ θα διακόψει την χρηματοδότηση στην Ελλάδα

Βάιντμαν: Αν αποτύχουν οι συνομιλίες η ΕΚΤ θα διακόψει την χρηματοδότηση στην Ελλάδα
Εαν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της αποτύχουν οριστικά τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa που δημοσιεύεται σήμερα.

«Δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί χώρες – στην πραγματικότητα, αυτό απαγορεύεται", απάντησε ερωτηθείς για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη La Stampa, την El Mundo κα την Les Echos.

"Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν στο πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί παρά να καταλήξει στα αναγκαία συμπεράσματα. Η απόφαση για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές (αποφάσεις), από τις κυβερνήσεις και από τα κοινοβούλια", πρόσθεσε.

Ο Βάιντμαν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στον μηχανισμό ELA, επισήμανε ωστόσο ότι "η ευθύνη για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση", ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της Αθήνας να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου "οι συνέπειες θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν".

Η επιβίωση του ευρώ δεν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ο Βάιντμαν, αλλά μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και να "μεταβάλει το χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης".

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ – ο οποίος έχει επανειλημμένως μειοψηφήσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς πρόβαλε ακραία συντηρητικές απόψεις ιδίως σε ό,τι αφορά την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή – είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ευρωζώνης πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί και "να εφαρμόζονται πιο αυστηρά".

"Πρέπει να καταστήσουμε δυνατόν οι τράπεζες και τα κράτη να μπορούν να κηρύσσονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας χωρίς να διακινδυνεύουμε την κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ενισχύσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα", επέμεινε.