Η πρόταση των δανειστών: Τι αναφέρει για μισθούς, συντάξεις και πρωτογενές πλεόνασμα

Η πρόταση των δανειστών: Τι αναφέρει για μισθούς, συντάξεις και πρωτογενές πλεόνασμα
Δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018, ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταρρυθμίσεις για την αγοράς εργασίας και μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων καθώς και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι συνοπτικά τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές από την Αθήνα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, οι συγκεκριμένες προτάσεις συνάδουν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και έχουν συζητηθεί εκτενώς στο Brussels Group.

Αναλυτικά:

Δημοσιονομικοί στόχοι:Εχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, όπως ανέφερε η Ανίκα Μπράιτχαρτ. Οι θεσμοί ζητούν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ που έθετε το πρόγραμμα. Επιπλέον, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος έχει και αυτός αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, έως το 2018. «Αυτό είναι τεράστια παραχώρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί. Η ίδια τόνισε ότι προβλέπονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν με αυτούς τους στόχους, τόνισε η Μπράιτχαρτ, αλλά, συμπλήρωσε, το ερώτημα είναι πόσο αξιόπιστες είναι δεσμεύσεις τους για να τους επιτύχουν.

Συντάξεις:Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί τόνισε πως οι Θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων, αλλά υπογράμμισε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία.

Η αναδιάρθρωση αφορά την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι Θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Μισθοί:Σύμφωνα με τα όσα είπε η Μπράιτχαρτ για την πρόταση, οι Θεσμοί δεν ζητούν μείωση των μισθών, αλλά ζητούν τον εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και τη διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα περικοπές μισθών αλλά ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι θεσμοί ζητούν τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, εμπλέκοντας ανεξάρτητους φορείς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΙLO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

ΦΠΑ:Τέλος, σχετικά με τους συντελεστές του ΦΠΑ, η Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι Θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνει το 1% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ