Μέτρα σοκ ζήτησαν οι δανειστές – Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός – Συνεχίζεται το θρίλερ

Μέτρα σοκ ζήτησαν οι δανειστές – Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός – Συνεχίζεται το θρίλερ
Και κατάργηση του ΕΚΑΣ, και αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 23(!) τοις εκατό και μετάταξη πολλών υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή και ολοένα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και «χέρι» στις συντάξεις.

Αντιμέτωπος με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων ήρθε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήδη όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα, οι δανειστές ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησαν κατακόρυφη αύξηση τυο ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και … κατάργηση του ΕΚΑΣ μέτρο που θα περικόψει ακόμη και κατά 30%-40% (ή ακόμη και κατά 230 ευρώ τον μήνα) το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων.

Το σενάριο για τον ΦΠΑ των δανειστών (11% και 23%) οδηγεί σε ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Και όχι μόνο. Στο 23%, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η πρόταση, οδηγείται ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Δηλαδή, η εστίαση επανέρχεται στο 23% (σ.σ οι δανειστές φαίνεται ότι δεν χώνεψαν την επαναφορά στο 13%) ενώ δεδομένες είναι οι ανατιμήσεις και για τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες (άγνωστο είναι προς το παρόν αν με βάση την πρόταση των δανειστών, τοποθετούνται από το 6,5% στο 11% ή στο 23%.

Ανατιμήσεις προκύπτουν και για τα φάρμακα (καθώς με βάση την πρόταση των θεσμών θα φορολογούνται με 11% αντί για 6,5%) ενώ τα τρόφιμα (τουλάχιστον ορισμένες βασικές κατηγορίες) είναι τα μόνα στα οποία μπορεί να υπάρξει μια μικρή μείωση των δύο ποσοστιαίων μονάδων (από 13% σήμερα στο 11%). Μεγάλες ανατιμήσεις κρύβουν επίσης οι απαιτήσεις των θεσμών σε εισιτήρια και νερό καθώς σήμερα αυτά φορολογούνται με 13% και φαίνεται να ζητείται η μετάταξη στο 23%

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε:

«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».