Ο Γιάνης Βαρουφάκης για το ΦΠΑ στα νησιά

Ο Γιάνης Βαρουφάκης για το ΦΠΑ στα νησιά
Στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί γι' αυτό "εις το διηνεκές".

«Θέλω να σας πληροφορήσω οτι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, όλες αυτές τις εβδομάδες και σήμερα, και σήμερα το τονίζω, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, η πίεση είναι ασφυκτική», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ στα νησιά ή οπουδήποτε αλλού μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου "έτσι ώστε να υπάρχει μια απόλυτη βεβαιότητα για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν" αλλά συμπλήρωσε ότι "δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν πέρα από την προσωπική μου δέσμευση ότι θα παλέψουμε ώστε η νησιωτική πολιτική μας να είναι τέτοια που να συνάδει με τις αγωνίες και τις προσδοκίες των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου".

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «παρά τα πολύ ισχυρά επιχειρήματα της δικής μας πλευτάς, τα οποία τα καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, από το επίπεδο του πρωθυπουργού όταν μιλάει με αρχηγούς κρατών, στο δικό μου, στο πλαίσιο του Eurogroup, στο πλαίσιο του Brussels Group των τεχνικών κλιμακίων μας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα επίχειρήματά μας είναι αδιάσειστα, γνωρίζετε ότι υπουργοί Οικονομικών όπως της Ισπανία και άλλων χωρών μου παραδέχονται ότι και για τα δικά τους νησιωτικά συμπλέγματα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ και υπάρχει απόλυτο σκεπτικό γι' αυτό, ένα ακράδαντα σωστό και στιβαρό σκεπτικό γι' αυτό».

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται αναλγησία διαχωρίζοντας ωστόσο τους εταίρους της χώρας από τους θεσμούς και ταυτίζοντας την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την μνημονιακή εποχή, ευχόμενος να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς "στο πλαίσιο της μνημονιακής αναλγησίας".

«Και όμως βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός των Οικονομικών, ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα τα προσπερνούν οι θεσμοί, όχι οι ομόλογοί μας, οι εταίροι μας, αλλά οι θεσμοί, γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία επιτέλουν να απελευθερωθούμε από αυτή τη μνημονιακή δέσμευση και αυτή η διαπραγμάτευση να είναι η τελευταία με τους θεσμούς στο πλαίσιο αυτής της μνημονιακής αν θέλετε αναλγησίας».

«Δεν θα υποχωρήσουμε σε μια βασική αρχή, ότι άλλο να είσαι κάτοικος Νισύρου, Σερίφου, της Κω, της Ρόδου και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην ηπειρωτική Γερμανία, στην ηπειρωτική Γαλλία. Η αρχή μας είναι ότι αν θέλουμε να διατηρηθεί ο πολιτισμός των νησιών, αν θέλουμε να υπάρχει οικονομία πραγματική και όχι απλώς να είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για ξένους τουρίστες η νησιωτική Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει μια αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά η οποία να είναι ιδιαίτερη για τα νησιά, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες, ιδίως του κόστους μεταφοράς, αυτό που προτίθεμαι τουλάχιστον ως υπουργός Οικονομικών να κάνω και θα ήθελα να σας προσκαλέσω και εσάς και όλους τους βουλευτές των νησιών να συμμετάσχετε είναι μια πραγματική διαβούλευση όπου θα ξανατοποθετήσουμε από μηδενική βάση αν θέλετε το μέγα ερώτημα για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Βαρουφάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ