Κρούγκμαν:«Να δεχθείτε έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ»

Κρούγκμαν:«Να δεχθείτε έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ»
Να δεχθείτε έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ, δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών και νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, στο πλαίσιο της διάλεξης που έδωσε απόψε στην Αθήνα.

Μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «κόλαση», θα ήταν «εφιάλτης», είπε ο νομπελίστας, τονίζοντας ότι τα δύο πρώτα χρόνια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει ήδη ζήσει πέντε χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω της αυστηρής λιτότητας. Σημείωσε πάντως ότι «μια έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα».

Στην ερώτηση που υπέβαλε στον ομιλητή, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, «αν σε 20 ημέρες έπρεπε να αποφασίσετε μεταξύ ενός έντιμου συμβιβασμού και μιας έντιμης εξόδου που θα περιελάμβανε απαραίτητα αίτημα για διαγραφή του χρέους, πακέτο επανεκκίνησης και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τί θα συστήνατε στην ηγεσία της Ελλάδας», ο κ. Κρούγκμαν απάντησε: «Αν είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, δεχθείτε τον έντιμο συμβιβασμό. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια συμφωνία στην οποία το πρωτογενές πλεόνασμα να μην είναι σε παράλογα επίπεδα, όπως αυτά που υπήρχαν όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Αν καταλήξετε σε μια συμφωνία ως προς τα επιθυμητά επίπεδα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εφόσον αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα διαλύσουν την ελληνική κοινωνία, τότε δεχθείτε αυτή τη συμφωνία. Αν έκανα ένα ταξίδι στο χρόνο και με ρωτούσατε αν στη δεκαετία του 90 έπρεπε να μπούμε στο ευρώ, θα απαντούσα όχι, αν με ρωτούσατε στα μέσα του 2010 θα σας έλεγα ότι θα ήμασταν καλύτερα χωρίς όλα αυτά, αλλά τώρα, όσο κι αν πιστεύω ότι το ευρώ ήταν κακή ιδέα, θα ήταν κόλαση η αποχώρησή σας από το ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ