Μετρητά τέλος: Πληρωμές με κάρτα ακόμα και για 300 ευρώ

Μετρητά τέλος: Πληρωμές με κάρτα ακόμα και για 300 ευρώ
Μπαράζ αλλαγών στον τρόπο συναλλαγών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βάλει «φρένο» στη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και στην απόκρυψη εισοδημάτων από εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», το σχέδιο προβλέπει χρήση των ειδικών τερματικών μηχανημάτων (POS) για όλες τις πληρωμές που αφορούν λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και παροχή υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κ.ά.) και σύνδεσή τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σταθερά POS θα υπάρχουν στα καταστήματα και στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ενώ οι «πλανόδιοι» ελεύθεροι επαγγελματίες θα εφοδιαστούν με «φορητά» μηχανήματα που θα έχουν το μέγεθος πακέτου τσιγάρων.

Στόχος του μέτρου, που θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για τρεις μήνες και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την αγορά και τους επαγγελματικούς χώρους, είναι η άμεση καταγραφή του τζίρου από τους πωλητές και η αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο. Με τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών, η Εφορία θα εντοπίζει το πραγματικό εισόδημα και τον φόρο που πρέπει να καταβληθεί.

Ετσι θα κλείσουν οι δίοδοι στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και θα μπει τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, ο οποίος θα αποδίδεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Παράλληλα σκοπός είναι να γίνει υποχρεωτική η χρήση της κάρτας για ποσά από 300 ευρώ και πάνω.

Έτσι ακόμη και σχετικά μικρές συναλλαγές αναμένεται να γίνονται υποχρεωτικά μόνο με κάρτες (πιστωτικές ή χρεωστικές) ή τραπεζική συναλλαγή, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μέσω τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ