«Ναι» με προϋποθέσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

«Ναι» με προϋποθέσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις συμφωνούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αναπτυξιακά καθώς και άλλα μέτρα. 

Το παραπάνω συμπέρασμα προέρχεται από μια μελέτητης εταιρείας People for Business, σύμφωνα με την οποία το 89% των επιχειρήσεων συνδέει την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της ανεργίας.

Βέβαια, το 75% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει σε βραχυπρόθεση βάση το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, όμως μακροπρόθεσμα, κι εφόσον εφαρμοστεί μεμονωμένα, δεν θα συμβάλει στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Μόλις το 4% ανέφερε ότι η αύξηση του βασικού μισθού θα συμβάλει, ακόμη και μεμονωμένα, στην ανάπτυξη, ενώ το 21% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η μεμονωμένη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, όσο η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που προχωρούν στην υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων που οδηγούν σε μειώσεις μισθών και το 2015.

Ήδη, όσες επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφηκαν εντός του Ιανουαρίου, προβλέπουν μείωση μισθών με εξαίρεση μία, σύμφωνα με την οποία οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 1,5%.

Στο υπουργείο Εργασίας γίνονται συνεχώς καταγγελίες για πιέσεις σε εργαζόμενους, ώστε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών ή και μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής, ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κλάδων, όπως αυτός των τροφίμων, οι οποίοι υπέστησαν ηπιότερα τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Επειδή το ζήτημα της απασχόλησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τις δεξιότητες που ζητά η αγορά, ώστε τα νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διασφαλίζοντας την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας σε μακροπρόθεσμη βάση και όχι μόνο όσο διαρκούν τα επιδοτούμενα προγράμματα», δηλώνει η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα CEO της People for Business, με αφορμή την αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κ. Πιτσίκα, τα τελευταία χρόνια ο βασικός μισθός ήταν στο κατώτατο επίπεδο και παρόλα αυτά, η ανεργία έφτασε σε πολύ υψηλά ποσοστά αγγίζοντας το 25,5% με τις επιχειρήσεις να παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν τους κατάλληλους υποψηφίους.

Το ζητούμενο σύμφωνα με την CEO της εταιρείας, είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του σύγχρονου εργαζόμενου με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και όχι η αύξηση ή η μείωση του βασικού μισθού, ως μεμονωμένες και αποσπασματικές ενέργειες. Όπως μάλιστα εκτιμά η κ. Πιτσίκα, οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να πληρώσουν προφανώς παραπάνω από το βασικό μισθό, αρκεί να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το δικό τους “ναι” υπό προϋποθέσεις, αναμένεται να πουν σήμερα, στο νέο υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, οι εκπρόσωποι των εμποροβιοτεχνών. Η ΓΣΕΒΕΕ εμφανίζεται θετική στην αύξηση του κατώτατου μισθού, μέσα από την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει μετά από διάλογο, και στα όρια των αντοχών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή βέβαια που ξεκινά ο διάλογος μεταξύ υπουργείου και κοινωνικών εταίρων, εταιρείες και μάλιστα μεγάλες, προχωρούν σε μειώσεις μισθών ή και σε εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας, μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.