Πώς «βλέπουν» διεθνείς αναλυτές την επόμενη ημέρα των εκλογών

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι λιγότερο ακραία από τους... τεχνοκράτες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο», υποστηρίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανήκει στην άκρα αριστερά αλλά οι προτάσεις του βασίζονται σε συμβατικές οικονομικές θέσεις, ενώ οι φαινομενικά σοβαροί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο βασίζονται σε ακραία δόγματα όπως η επεκτατική λιτότητα.
Ο νομπελίστας εκτιμά επίσης ότι εάν τελικά συμβεί το Grexit, θα είναι επειδή «Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη επέλεξαν να κρατήσουν όμηρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η Ελλάδα αρνήθηκε να πληρώσει ρήτρα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια σημαντική νίκη, όμως το νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή αστάθεια μόλις τώρα αρχίζει», υποστηρίζει ο Τζορτζ Μάνγκους, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της UBS. Εκτιμά πάντως ότι υπάρχουν συμβιβαστικές λύσεις, όπως η σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης με την εξυπηρέτηση των δανείων, η παράταση της διάρκειά τους, μία ακόμα μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για την καταβολή χρεολυσίων και η αξιοποίηση της επενδυτικής ρήτρας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που επιτρέπει την εξαίρεση των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών.
Αντίστοιχες προτάσεις καταθέτει και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Γουίλμπουρ Ρος, που είναι επικεφαλής της ομάδας που έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην Eurobank. Θεωρεί απίθανο να υπάρξει διαγραφή χρέους, αλλά πιθανό να μειωθούν τα επιτόκια: «Η Ελλάδα πληρώνει περίπου 8 δισ. ευρώ τον χρόνο σε τόκους με μέσο επιτόκιο 2,5% και αν οι πιστωτές έκοβαν το επιτόκιο στο μισό θα γλίτωνε 4 δισ. ευρώ τον χρόνο». Υπενθυμίζει δε ότι και ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα πριν αναλάβει καθήκοντα, αλλά μετά έγινε συνεργάσιμος.
Δηλώσεις
Ρέζα Μογκαντάμ, πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, νυν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley: Η αποφυγή του Grexit είναι προς το συμφέρον όλων, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Η Ευρώπη θα πρέπει να προσφέρει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα (τουλάχιστον 50%) με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Στον βαθμό που θα επιτυγχάνονται στόχοι, το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εντός τριετίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν διατηρεί σχέσεις με την ελίτ, ενδεχομένως να είναι περισσότερο διατεθειμένος να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε να έχει ως όπλο την αύξηση των δημοσίων δαπανών, που θα επιτραπεί από την ελάφρυνση του χρέους και θα ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ.
Goldman Sachs: Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα αυξάνουν τις πιθανότητες για πιο επιθετικές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Η παράταση του προγράμματος μετά τον Φεβρουάριο δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά θα εξαρτηθεί από τη βάση εκκίνησης της νέας ελληνικής κυβέρνησης και από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Είναι επίσης πιθανό να συμφωνήσει το Eurogroup σε ορισμένες τροποποιήσεις του ελληνικού προγράμματος, και τελικά να προσφέρει μια μείωση χρέους σε όρους παρούσας αξίας. Ως αντάλλαγμα θα ζητηθούν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης η ΕΚΤ να εγκρίνει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων για να καλύψει υποχρεώσεις εντός της άνοιξης. Στη συνέχεια, μέχρι τον Ιούλιο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα συνολικό πρόγραμμα.
Citigroup: Ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα να δημιουργήσει ευρύτερες ανησυχίες για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ευρώπη. Το Grexit δεν είναι πάντως το βασικό σενάριο εργασίας, καθώς υπάρχει πολύ ισχυρό κίνητρο για συμφωνία και στις δύο πλευρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μετριάσει τη στάση του, ειδικά στο κούρεμα του χρέους. Η στρατηγική του θα επικεντρωθεί στη μάχη με τις ελίτ και τη διαφθορά, αλλά τελικά θα γίνουν περιορισμένες μεταρρυθμίσεις.
Γιόργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος Commerzbank: «Η εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί προσωρινά μεγάλη αβεβαιότητα, ωστόσο η Ελλάδα θα καταλήξει τελικά σε συμφωνία με τους εταίρους της, μεταξύ άλλων και επειδή ήδη λείπουν τα χρήματα για τα σχεδιαζόμενα κοινωνικά προγράμματα».
Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος Berenberg Bank: «Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί πιθανή καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ευρώπη, που διαθέτει όλα τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο Grexit».
Στέφαν Μπιλμάιερ, επικεφαλής οικονομολόγος DZ Bank: «Τα προεκλογικά αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό της πολιτικής λιτότητας και μία δεύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους συνιστούν δύσκολη αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις».
Μίχαελ Χούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας: «Θα ήταν λάθος η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει δεύτερο κούρεμα χρέους, καθώς, εάν η Αθήνα επιμείνει για αυτό, η χώρα θα πάψει να έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και μάλιστα για μεγάλο διάστημα. Το Grexit είναι εξαιρετικά απίθανο».
ΠΗΓΗ: Καθημερινή