Αμείωτη πτώση στην τιμή του πετρελαίου μπρεντ

Αμείωτη πτώση στην τιμή του πετρελαίου μπρεντ
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού που σπάει το ένα ψυχολογικό φράγμα πίσω από το άλλο. Το πρωί η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ στα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο σημείωσε πτώση 1% φτάνοντας στα 46,10 δολάρια το βαρέλι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Απώλειες καταγράφει και η τιμή του αμερικανικού αργού, που υποχωρούσε νωρίτερα κατά 55 σεντς στα 45,34 δολάρια το βαρέλι.

Συνολικά οι τιμές των εμπορευμάτων δέχθηκαν πιέσεις μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Υπάρχει σαφέστατα μια επιδείνωση του κλίματος έναντι των βιομηχανικών αγαθών και εκτιμώ ότι αυτή η επιδείνωση επηρεάζει σήμερα και το πετρέλαιο», παρατηρεί ο Μάικλ ΜακΚάρθι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets in στο Σύδνεϋ.

Την ίδια ώρα, η τιμή του χαλκού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι ετών, ενώ και ο χρυσός εμφανιζόταν να δίνει μάχη για να διατηρηθεί στα επίπεδά του, που είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 12 εβδομάδων.

«Είναι ασυνήθιστο να παρατηρείς τα αποκαλούμενα “επενδυτικά καταφύγια” να υποχωρούν από κοινού με τα βιομηχανικά αγαθά», τονίζει ο ΜακΚάρθι.

Αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα σταθεροποιηθεί περίπου στα 45 δολάρια το βαρέλι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Η τελευταία μας εκτίμηση για το πετρέλαιο μπρεντ είναι ότι η τιμή του θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 45 δολαρίων το βαρέλι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.