Ιδού οι μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τι θα γίνει με τα τεκμήρια

Ιδού οι μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τι θα γίνει με τα τεκμήρια
Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού θα ξεδιπλωθεί πλήρως, εκτός απροόπτου, ο φορολογικός σχεδιασμός που θα αρχίσει να υλοποιείται από την επόμενη χρονιά

και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν ελαφρύνσεις - έκπληξη στη φορολογία φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων αλλά και ακινήτων. Η πρόγευση θα δοθεί στο Προσχέδιο, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα, ενσωματώνοντας τη σίγουρη δέσμη μέτρων, τα οποία όμως και αυτά θα πάνε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με αυτά που έχουν διαρρεύσει ως τώρα, όπως το πιο γενναίο «κούρεμα» των προσαυξήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, που θα φτάσει στο 100% εάν η εξόφληση γίνεται εφάπαξ!
Αυτό που επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι μόνο με δραστικά μέτρα στη φορολογία μπορεί να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι σχεδιαζόμενες μειώσεις στο συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων, θα πρέπει να προκαλέσουν θετικό σοκ. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ο συντελεστής θα μειωθεί από το 26% στο 20% όχι σε βάθος πενταετίας αλλά στη διάρκεια διετίας, αρχής γενομένης από τη χρήση του 2015! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα της επόμενης χρονιάς θα φορολογηθούν με συντελεστή 23% και τα εισοδήματα του 2016 με συντελεστή 20%.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών, το πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τις δραστικές αλλαγές που ήδη υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ καθώς και στις διαδικασίες επιστροφής φόρων, αλλά και το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» έως και 50% στα φορολογικά πρόστιμα, εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη ψυχολογία στην αγορά, ενώ εάν υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός για την ενίσχυση ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της «απελευθέρωσης» κεφαλαίων μετά από τα stress tests από τις τράπεζες, η εικόνα το 2015 μπορεί να είναι τελείως διαφορετική.
Για τα φυσικά πρόσωπα -μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες- η προοπτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών δεν χαρακτηρίζεται στην παρούσα φάση «ώριμη», αφού και η προβλεπόμενη στο Μνημόνιο μείωση του ανώτατου συντελεστή συνδέεται με την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει ελάφρυνση μέσω του «ψαλιδίσματος» της έκτακτης εισφοράς, η οποία βεβαίως παρατείνεται για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Αν και η απευθείας μείωση κατά 50% δεν προκρίθηκε τελικά, αφού έπρεπε να βρεθεί σημείο επαφής στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το δημοσιονομικό «κενό», δεν έκλεισε το «παράθυρο» για δεύτερη μείωση εντός του 2015, πέρα από το 30%, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ. «Πράσινο φως» ανάβει όχι απλώς για τη μείωση αλλά για την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων από την επόμενη κιόλας χρονιά! Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την τελική εισήγηση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία φέρεται να δηλώνει έτοιμη να καλύψει το «κενό» ακόμα και χωρίς να είναι πλήρως λειτουργικό το νέο Περιουσιολόγιο. Με την κατάργηση των τεκμηρίων θα απαλειφθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται ακόμα και σήμερα κατά την άσκηση των πολιτικών πρόνοιας, απ' όπου αποκλείονται πολίτες χωρίς εισόδημα επειδή καλύπτουν τα όρια λόγω τεκμηρίων (π.χ. κοινωνικό μέρισμα, επίδομα θέρμανσης, απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ), ενώ θα ελαφρυνθεί και η χρήση των Ι.Χ. ειδικά αυτών του μεγαλύτερου κυβισμού, που σήμερα επιβαρύνονται υπέρμετρα. Για τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, επίσης, η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα κατά την αγορά, με συντελεστές έως 40%.

ΕΝΦΙΑ. Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί αν μη τι άλλο η εισήγηση για τις αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αυτή προβλέπει «κούρεμα» του φόρου κατά 50%, αφού όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «δεν είναι δυνατόν η φορολογία των ακινήτων να αγγίζει το 2% του ΑΕΠ». Αν και η επεξεργασία των σεναρίων, για το πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό το «κούρεμα», βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, είναι προφανές ότι μπορεί να προκαλέσει ισχυρό θετικό σοκ στην τελματωμένη κτηματαγορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι πέρα από τη μείωση του φόρου εξετάζεται η δυνατότητα επίσπευσης των αλλαγών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές νωρίτερα από το 2017, κάτι που θα άρει τη βασική στρέβλωση στη φορολογία των ακινήτων.

Λεπτομερή κοστολόγηση ζητά η Τρόικα

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι όλα τα μέτρα που έχει πάρει στα χέρια του από το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός και αποτελούν τον «κορμό» της φορολογικής μεταρρύθμισης των επόμενων ετών, είναι πλήρως κοστολογημένα και δεν είναι στον «αέρα». Παραδέχονται, πάντως, ότι το εύρος των ελαφρύνσεων που θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η οποία είναι σε εξέλιξη και στην οποία «όλα θα μπουν στο τραπέζι». Αν και το κλίμα των πρώτων επαφών δεν είναι αρνητικό -όπως τουλάχιστον το μεταφέρουν όσοι μετέχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις- οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητάνε λεπτομερή στοιχεία για το δημοσιονομικό κόστος όσων προτείνει η ελληνική πλευρά και πολύ περισσότερο για τις ευρύτερες επιπτώσεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου ενώ πριν από έναν περίπου χρόνο το σχετικό αίτημα της Αθήνας απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Τρόικα, φέτος οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητάνε στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η μείωση του φόρου μπορεί να περιορίσει τις απώλειες των 750 εκατ. ευρώ της καταστροφικής διετίας όπου ίσχυσε η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ μπορείτε να το δοαβάσετε στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με σούπερ προσφορές και αποκαλύψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ