Ο Moody’s είναι "συγκρατημένα... απαισιόδοξος" για την ιταλική οικονομία

Ο Moody’s είναι "συγκρατημένα... απαισιόδοξος" για την ιταλική οικονομία
Συγκρατημένα απαισιόδοξος εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s σε σημερινό σημείωμά του για τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.


Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, ο Μοοdy΄s προβλέπει ότι «το 2014 συνολικά, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,1%, αντί να αυξηθεί κατά 0,5%, όπως υπολογιζόταν ως τώρα».

Ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγηση αυτό, θα αυξηθεί στο 136,4% φέτος πριν μειωθεί στο 135,8% το 2015.

Ο λόγος ελλείμματος προς ΑΕΠ της Ιταλίας αναμένεται κατά τον Moody΄s να ανέλθει στο 2,7% φέτος «με κίνδυνο να καταγραφούν ανοδικές τάσεις», ενώ η φορολογική ελάφρυνση των 80 ευρώ τον μήνα την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι υπέρ των πιο χαμηλόμισθων υπαλλήλων «μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας κατά το β΄ εξάμηνο του έτους».

«Η βραδύτητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τα κενά στην δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να αυξήσουν τις εντάσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, ιδίως με την Γερμανία», προβλέπει ωστόσο ο Moody΄s.

Όπως γράφει πάντως στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο ΟΟΣΑ αντιθέτως σε σημερινή του εκτίμηση αναφέρει ότι «για την Ιταλία προδιαγράφεται μια θετική περίοδος».

Στις Βρυξέλλες στο μεταξύ πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμαναν ότι «η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».