Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων
Στις 28 Μαΐου στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ αναμένεται να λάβει και επίσημα το χρίσμα για την προεδρία του συνδέσμου των εργοδοτών, ο Θεόδωρος Φέσσας, αντικαθιστώντας τον επί 8 έτη επικεφαλής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο οποίος όμως θα παραμείνει ως επίτιμος πρόεδρος.

Η επιλογή του αποτέλεσε προϊόν διεργασιών αλλά και συμβιβασμών όπως και καρπό της αποχώρησης άλλων δυνητικών υποψηφίων που αποφάσισαν τελικά να μην διεκδικήσουν το θώκο. Μπορεί να φαντάζει περίεργο στους αμύητους που ο πρόεδρος έχει ήδη αποφασιστεί πριν τις εκλογές οι οποίες θα γίνουν μαζί με την γενική συνέλευση αλλά έτσι είναι το πρωτόκολλο του Συνδέσμου ο οποίος δεν επιθυμεί να βγαίνει προς τα έξω διχασμένος. Έτσι το διοικητικό συμβούλιο αλλά και οι «έχοντες επιρροή σε αυτό» αποφασίζουν και προτείνουν στην γενική συνέλευση. Και αποφάσισαν Φέσσα.

Ο Θεόδωρος Φέσσας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τον χαρακτηρισμό του δημοσιοσχεσίτη που τον συνοδεύει και ιδιότητα στην οποία πολύ αποδίδουν την γρήγορη ανέλιξή του τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και την εξασφάλιση μεγάλων κρατικών έργων. Διαθέτει μάλιστα πολύ καλές σχέσεις και με μεγάλα «επιχειρηματικά τζάκια» όπως ο όμιλος Δαυίδ ο οποίος συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Quest Energy. Θεωρείται bon viveur και κάθε άλλο παρά «media shy». Ναυαρχίδα του είναι η Quest Συμμετοχών στην οποία ο ίδιος κατέχει το 51,07% του μετοχικού κεφαλαίου και τον έλεγχο αλλά η σύζυγός του Ευτυχία Κουτσουρέλη-Φέσσα ελέγχει το 25,03% και ενώ είναι εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Στο ίδιο συμβούλιο μέλη είναι ο τέως διοικητής της Εθνικής Τραπέζης Απόστολος Ταμβακάκης, ο συνονόματος του χρηματιστής Φαίδωνας Ταμβακάκης και ο Παντελής Τζωρτζάκης, ιδρυτής της Forthnet A.E. που είναι διευθύνων σύμβουλος.

Ο όμιλος έχει δραστηριότητες που εκτείνονται από την αντιπροσωπεία της Αpple εως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα- και από τις υπό πώληση, ταχυμεταφορές ACS έως την πληροφορική. Είναι διάσημος στην χρηματιστηριακή αγορά για τις επιστροφές κεφαλαίου που πραγματοποιεί με τις οποίες «εισπράττει» αυτός και οι μέτοχοι από την εταιρεία. Ο όμιλος Φέσσα διαθέτει υποχρεώσεις της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ και μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών εμφανίζονται τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Alpha Bank. Πολλοί θυμούνται ακόμα τις περιπέτειες του Φέσσα το 2005 οπότε και βγήκε από την οικονομική στενότητα με την πώληση της Q-Telecom έναντι 350 εκατ. ευρώ στην Troy Communications που είχε τότε ήδη αγοράσει την WIND Hellas (τότε TIM Hellas). Τώρα φέρεται να πουλά την εταιρεία ταχυμεταφορών ACS Courier, την μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Η ACS είναι μαζί με την διανομή προϊόντων της Apple οι κυρίως κερδοφόρες δραστηριότητες του. Η iSquare είναι η θυγατρική της Quest που τρέχει τη διανομή των προϊόντων της Apple. Ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος Θόδωρος Φέσσας σπούδασε μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο και σπούδασε αργότερα στην Αγγλία από όπου και απέκτησε μεταπτυχιακό από το Birmingham University στη θερμοδυναμική. Γυρνώντας στην Ελλάδα εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πολυτεχνείο πριν ιδρύσει το 1981 την Info-Quest. Με τα κοινά έχει ασχοληθεί από παλιά. Βρέθηκε στη κεφαλή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος από την ίδρυση του μέχρι και το 1999. Από το 2000 μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ.

Ο Φέσσας χαρακτηρίζεται ως ο «survivor» της ελληνικής αγοράς πληροφορικής στην οποία κάποτε δέσποζαν τρεις μεγάλοι όμιλοι. Οι άλλοι δύο ήταν ο δύο Θανάσης Αθανασούλης και ο Θανάσης Πουλιάδης. Στην αγορά λέγεται πως ο Φέσσας απογειώθηκε μετά το 2005 όχι μόνον από την πώληση της Q-Telecom αλλά και από την εξασφάλιση έργων πληροφορικής του Γ' ΚΠΣ όπως αυτό της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ