Ποιοι υπουργοί σφάζονται και γιατί

Ποιοι υπουργοί σφάζονται και γιατί
Ούτε μισό βήμα προόδου δεν έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο «καυτό» θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να «τρέξει» το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά τις σαφείς εντολές του Α. Σαμαρά στα συναρμόδια υπουργεία για συγκερασμό απόψεων και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με την επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα των κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, το κλίμα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Πολιτισμού όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά αντιθέτως παρατηρείται απροθυμία ακόμα και στην εύρεση σημείων σύγκλισης, αφού όπως επισημαίνουν οι... κακές γλώσσες, οι κάλπες είναι πλέον πολύ κοντά.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Όλοι οι συνομιλητές του Γ. Στουρνάρα, όπως και των πρωτοκλασάτων στελεχών της Τρόικας, αντιλαμβάνονται ότι το βασικό πρόβλημα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση και αξιολόγηση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως αυτές που εντάσσονται στην αποκαλούμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Οι δηλώσεις του Όλι Ρεν, του Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε απλώς επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές και πλέον το ερώτημα που θα απαντηθεί εντός των επόμενων ημερών είναι εάν η Τρόικα -ήτοι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ- θα αρκεστούν κατά την παρούσα φάση στις ανώδυνες μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση (π.χ. η πώληση ψωμιού με το... ζύγι) ή εάν θα επιμείνουν και στα... σκληρά, δηλαδή στις αλλαγές που αφορούν στο καθεστώς εμπορίας του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά και των βιβλίων, για τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μάλλον απρόσμενη όξυνση του κλίματος εντός της κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα.

ΚΟΝΤΡΕΣ.

Με εντολή του Πρωθυπουργού -όπως αναφέρουν πληροφορίες- τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, είχαν κληθεί να καταλήξουν σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, σε ένα κείμενο «κοινής συμφωνίας» για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, το οποίο θα παρουσιαζόταν στην Τρόικα. Ωστόσο, παρά το ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποστείλει επικαιροποιημένες προτάσεις, τα συναρμόδια υπουργεία τηρούν σιγή... ασυρμάτου, σε έναν ιδιότυπο κλεφτοπόλεμο. Όπως λέει, δε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «τα πράγματα έχουν αγριέψει» για τα βιβλία, καθώς πέρα από τον αρμόδιο υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο, ενστάσεις (και κάτι παραπάνω) φέρεται να έχει εγείρει επί της πλήρους απελευθέρωσης και ο Ε. Βενιζέλος, δίνοντας έτσι άλλη διάσταση στη διαμάχη.


Το πιο σύνθετο θέμα σαφώς είναι το γάλα, αν και όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι λανθασμένη η προσέγγιση του θέματος από τη σκοπιά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού το πρόβλημα δεν είναι εάν το γάλα θα είναι πέντε ή έξι ή δέκα ημερών, αλλά το υψηλό κόστος παραγωγής, όπως αυτό αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω αύξηση της τιμής των αναλώσιμων (+1,32% σε μέσα επίπεδα έτους) αλλά και του πάγιου εξοπλισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικαιροποιημένη πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει τη δυνατότητα των ίδιων των μονάδων παραγωγής να βάζουν στη συσκευασία την ένδειξη «μιας» ή «δύο» ημερών, έτσι ώστε να παρέχεται ένα πλεονέκτημα στις μικρές κυρίως μονάδες, που απευθύνονται σε τοπικές αγορές.
Αντιθέτως πιο εύκολη φαντάζει η επίλυση του προβλήματος με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αναγνωρίζουν ότι οι φαρμακοποιοί «έχουν κάποιο δίκιο», όταν αντιτίθενται στη διάθεση αυτών των σκευασμάτων από τα super markets, καθώς στη πραγματικότητα θα χάσουν αυτή τη πολύτιμη πελατεία, που τους εξασφαλίζει τη μοναδική πηγή ρευστού. Όπως λένε χαρακτηριστικά αυτά τα στελέχη, αυτά τα σκευάσματα είναι τα μοναδικά που πληρώνονται τοις μετρητοίς, ενώ αντιθέτως για την εξόφληση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να περάσουν μήνες. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από το υπουργείο Υγείας- που στηρίζεται και από το υπουργείο Οικονομικών- για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο από τα φαρμακεία, αλλά με την κατάργηση του περιθωρίου κέρδους, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμπιέσει τις λιανικές τιμές.

Οι ντρίπλες στα δημοσιονομικά

Πέρα, όμως, από τον... εμφύλιο, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση συνολικά θα πρέπει να βρει απαντήσεις και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που καλείται να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας χωρίς να ανοίξει... ρουθούνι. Τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο προκαλεί η υποχρέωση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο, κάτι που σημαίνει ότι μόνο για φέτος θα πρέπει να εξασφαλιστούν ισοδύναμα περίπου 280 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τρόικα απέρριψε πανηγυρικά τη πρόταση της ελληνικής πλευράς, η μείωση αυτή να μοιραστεί κατά 1/3 στις εισφορές των εργαζομένων και κατά 2/3 στις εισφορές των εργοδοτών, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δουν τη, παραμικρή βελτίωση στις αποδοχές τους.


Αντιθέτως, τα τελευταία 24ωρα ενισχύεται η αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2014-2015, θα καταλήξει μάλλον ομαλά, καθώς οι επιδόσεις του 2013 υποχρεώνουν ακόμα και τη Τρόικα να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της. Καταλυτική είναι η αύξηση έως 30% στην εισπραξιμότητα φόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, δηλαδή οφειλών έναντι του Δημοσίου, κάτι που κατέστη δυνατό μετά από τη πίεση στους οφειλέτες αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των εφοριών. Ωστόσο, όπως παραδέχονται στελέχη του υπ. Οικονομικών, δεν θα πρέπει να αναμένεται για φέτος εντυπωσιακή βελτίωση αυτών των επιδόσεων. Αντιθέτως, αναμένεται σημαντική βελτίωση των εσόδων λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας, κάτι που παρατηρήθηκε και στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2013, όταν οι εισπράξεις έμμεσων φόρων ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις που στηρίζονταν σε βαθύτερη ύφεση το 2013. Επισημαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει σε αύξηση των εσόδων κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, λόγω της ανάκαμψης το 2014.

πηγή: "Παραπολιτικά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ