Όλες οι προβλέψεις για το 2014 σε μια ...συσκευασία

Όλες οι προβλέψεις για το 2014 σε μια ...συσκευασία
  Άνοδος ή πτώση στα χρηματιστήρια το 2014;Πάνω ή κάτω η ελληνική οικονομία; Θα ανέβει το δολάριο και αν ναι πόσο; Όλες οι προβλέψεις για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε στο αφιέρωμα του Νίκου Καρούτζου στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

To 2013 φεύγει δικαιώνοντας τους αναλυτές που έβλεπαν την μεγάλη επιστροφή των μετοχικών αξιών και το 2014 ξεκινά με το δολάριο να αποτελεί ρυθμιστή των τάσεων καθώς η Αμερικανική κυβέρνηση περιορίζει τις αγορές ομολόγων σταματά δηλαδή να ρίχνει ρευστό στην αγορά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μεσοπρόθεσμα για άνοδο των επιτοκίων και ενίσχυση κυρίαρχου νομίσματος στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή η αποκατάσταση της ηρεμίας στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν λειτουργεί υπέρ της διατήρησης των τιμών του μαύρου χρυσού σε χαμηλά επίπεδα ενώ ο χρυσός φαίνεται ότι θα συνεχίσει να χάνει από τη λάμψη του.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αναλυτές δηλώνουν ταύροι για τις μετοχές και ειδικά για την Ευρώπη η οποία βλέπουν να επωφελείται πολλαπλώς . Από την μια πλευρά η άνοδος του δολαρίου και από την άλλη η διοχέτευση ρευστότητας από ΕΚΤ και BOJ δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό μείγμα.

Πέραν τούτων η Ευρώπη έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα το οποίο εντοπίζουν οι διεθνείς οίκοι.Και αυτό είναι το σημαντικό discount σε σύγκριση με τις αμερικανικές αγορές, που αγγίζει σήμερα το 30% τη στιγμή κατά την οποία η ΕΕ γυρίζει σε ανάπτυξη από ύφεση.

Χαρακτηριστικό των προσδοκιών είναι ότι η Citigroup προβλέπει για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 άνοδο της τάξεως του 17% το 2014 και αναρρίχησή του στις ς 370 μονάδες ενώ η JP Morgan ακόμα μεγαλύτερη άνοδο (23%) και κατάκτηση των 400 μονάδων, πράγμα που συμμερίζονται και οι αναλυτές της Braclays. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η DeutscheBankβλέποντας κατάκτηση των 370 μονάδων . Οι αναλυτές της Credit Suisse προβλέπουν απόδοση της τάξης του 19,6 % για τον δείκτη Euro Stoxx 50 ενώ η UBSδηλώνει πως προτιμά την Ευρώπη και τη Βρετανία. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι αξιοσημείωτο αριθμός διεθνών οίκων εκτιμά πως η Ιταλική και η Ισπανική αγορά θα υπεραποδώσουν έναντι των ισχυρών αγορών (Γερμανία, Γαλλία) λόγω της αναμενόμενης σημαντικής βελτίωσης τω εταιρικών κερδών. Εξαίρεση στο μέχρι στιγμής θετικό κλίμα για την Ευρώπη αποτελεί ηMorgan Stanleyη οποία πρόσφατα υποβάθμισε τις Ευρωπαϊκές μετοχές σε neutral προτιμώντας αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, για τις οποίες δηλώνει overweight όπως επίσης και η BankofAmerica-MerillLynch που πιστεύει ότι το ενισχυμένο δολάριο θα αποβεί προς όφελος των αμερικανικών μετοχών.

Πάντως η γενικότερη προτίμηση στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι οι αναλυτές βλέπουν πίεση στις αμερικάνικες μετοχές. Μάλιστα η Morgan Stanley δια του γκουρού της Adam Parker, πιστεύει ότι ο S&P 500 θα γράψει άνοδο της τάξεως 11% το 2014 και φτάσει στις... 2.014 μονάδες εντός του 2014!.Και η Credit Suisse πάντως εκτιμά άνοδο άνω του 10% για τον S&P 500 τη νέα χρονιά. Σε δημοσκόπηση του Barron’sπου δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 10 αναλυτές εκτίμησαν ότι ο S&Pθα κινηθεί το 2014 μεταξύ 1900 και 2100 μονάδων με μέση τιμή προβλέψεων τις 1977 μονάδες.

Σε ότι αφορά στο δολάριο δεν υπάρχει αναλυτής που να μην βλέπει ράλι το 2014. Απλώς οι διαφωνίες τους εντοπίζονται στο που μπορεί να φτάσει με το φρένο της FED στις αγορές ομολόγων. Και πέρα όμως από τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας οι αναλυτές θεωρούν πως υποστηρικτικά στην άνοδοθα λειτουργήσουν η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 2,9% αλλά και η βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα μάλιστα η DeutscheBankβλέπει το Ευρώ σε σχέση με το δολάριο στο 1,10 στο τέλος του 2014 με συνεχή άνοδο ενώ η Morgan Stanley είναι λιγότερο αισιόδοξη και εκτιμά ότι η σχέση στο τέλος της χρονιάς θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,2. Η Goldman Sachs μέχρι στιγμής αποφεύγει να κάνει προβλέψεις αλλά θεωρεί ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος σε βάθος τετραετίας ενώ θετική στάση για το αμερικανικό νόμισμα τηρούν Bank of America Merrill Lynch και η Credit Suisse. Πάντως στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εκτίναξη του δολαρίου στο 1,10 τότε μόνο εξ αυτού του λόγου οι Ευρωπαϊκές μετοχές για τους επενδυτές των ΗΠΑ θα καταστούν φθηνότερες κατά 20% ακόμα και αν δεν υπάρξει βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων. Κατά συνέπεια οι εκτιμήσεις για υπεραπόδοση έναντι των αμερικανικών μετοχών μπορεί να αποδειχτούν συντηρητικές.

Η ενίσχυση τόσο των μετοχών όσο και του δολαρίου δεν αποτελεί την καλύτερη εξέλιξη για το χρυσό που στα προηγούμενα χρόνια εν μέσω κρίσης είχε αποδειχτεί πρωταθλητής των αποδόσεων ως ασφαλές καταφύγιο. Η αύξηση της διάθεσης για ρίσκο είναι σαφές ότι δεν ευνοεί κανένα ασφαλές καταφύγιο πράγμα που αποδείχτηκε το 2013 όπου ο χρυσός κλείνει με βουτιά της τάξεως του 27% στα επίπεδα τω 1200 δολαρίων. Αυτό είχε να συμβεί από το 1999 καθώς από το 2000 έως το 2012 όλες οι χρονιές ήταν ανοδικές για πολύτιμο μέταλλο.

Η ελβετική τράπεζα UBSυποβαθμίζει τη σύστασή της για το χρυσό σε underweight, προβλέποντας ότι η τιμή του χρυσού υπό προϋποθέσεις μπορεί να βουτήξει μέχρι και τα 1.050 δολάρια η ουγκιά επίπεδο όμως που το θεωρεί αξιοπρεπές για τοποθετήσεις. H Goldman Sachs εκτιμά ότι ο χρυσός θα κινηθεί στα 1.230 δολάρια κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, και στη συνέχεια θα κινηθεί ακόμα ποιο χαμηλά στα 1.110 δολάρια. Η Morgan Stanley είναι ποιο αισιόδοξη προβλέποντας ότι η μέση τιμή χρυσού το 2014 θα διαμορφωθεί στα 1,313 δολάρια ανά ουγκιά ενώ η BankofAmericaπτώση 17%. Η CreditSwissθεωρεί ότι ήδη ο χρυσός είναι σε bearmarketκαι δεν αποκλείει υποχώρηση σε επίπεδα κάτω των 900 δολαρίων η ουγγιά στο τέλος του 2014 ενώ η SocieteGeneralβλέπει υποχώρηση στα 1050 δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Πορεία ανάλογη του χρυσού αναμένεται να ακολουθήσει και το πετρέλαιο όπου η παραγωγή φαίνεται ότι έχει αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα και υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Μάλιστα η αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν δεν προσφέρει ούτε τη δυνατότητα για κερδοσκοπία πάνω στο ενδεχόμενο της πολεμικής σύγκρουσης.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε κατάρρευση τις τιμές πετρελαίου αυξάνοντας με εντυπωσιακό τρόπο την παραγωγή μαύρου χρυσού. Μάλιστα τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ παρήγαγαν περισσότερο αργό πετρέλαιο από όσο εισήγαγαν πράγμα που είχε να συμβεί από το 1995. Ηαμερικανική Energy Information Administration εκτιμά ότι η μέση ετήσια παραγωγή των ΗΠΑ το 2014 θα αυξηθεί κατά 1 εκ βαρέλια την ημέρα φτάνοντας στα 8,5 εκ βαρέλια ενώ το Νοέμβριο ξεπεράστηκαν τα 8 εκ βαρέλια την ημέρα. Οι tradersτου μαύρου χρυσού βρίσκονται σε σύγχυση με το συμβόλαια Μαρτίου να αφήνουν και ανοιχτό το ενδεχόμενο πτώσης του αργού στα 70 δολάρια το βαρέλι από 96 δολάρια που ήταν το προηγούμενο μήνα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι επίσης το γεγονός ότι επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης Commoditiesτης Commerzbank AG ανέφερε στις 20 του μήνα πως είναι πιθανό να έχουμε αρνητικές εκπλήξεις με το Brentδιότι αυτή τη στιγμή οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει το γεγονός της επιστροφής των Λυβικών και Ιρανικών βαρελιών πετρελαίου. Σημειώνεται ότι η συνεχής αύξηση παραγωγής αργού από τις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια που πιέζονται από τις συνεχείς διακυμάνσεις του spreadμεταξύ αργού και Brent.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ εκτιμάται πως θα καταστούν 1η παραγωγός χώρα πετρελαίου παγκοσμίως το 2015 ξεπερνώντας και την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία.

Η διεθνής υπηρεσία ενέργειας (International Energy Agency) αναθεώρησε πρόσφατα πτωτικά την εκτίμηση για τις τιμές πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το 2014 και τα 90 εως το 2017 από 105 και 95 αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά στην Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι είναι μοιρασμένοι σε ότι αφορά στην κυβερνητική αλλά και την Ευρωπαϊκή εκτίμηση για ανάκαμψη. Η Barclays ανήκει σε αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, και προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι το 2013, 3,7% και όχι 4% ενώ το επόμενο έτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% καθώς και η UBSη οποία θεωρεί ότι το 2013 κλείνει στο -3,9% και αναμένει για το 2014 οριακά θετικό ΑΕΠ σε ποσοστό 0,2%.

Η Μοοdy's, βλέπει για το 2014 νέα πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5%, και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015 με ρυθμό 1%.

Η Citigroupμάλλον έχει … παραλογίσει καθώς στις αρχές του 2013 έβλεπε έξω από το Ευρώ στην Ελλάδα ενώ τώρα εκτιμά μείωση του ΑΕΠ το 2013 κατά 3,3% αλλά κι συνέχιση της ύφεσης για άλλα δύο έτη με πτώση ΑΕΠ 1,9% το 2014 και 0,5% το 2015. Και η Nomuraόμως βλέπει ύφεση το 2014 σε ποσοστό 0,7% αλλά επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015.

Η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση 4% το 2013, μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και αύξηση 0,4% του ΑΕΠ το 2015.Από την πλευρά της η Γερμανική Deutsche Bank εκτιμά ότι το 2014 και το 2015 θα είναι έτη ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας μας αναμένοντας θετικό πρόσημο 0,8% και 2% αντίστοιχα.

Η JP Morgan, λειτουργεί ως Πυθία και δεν … αποκλείει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2014 χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική πρόβλεψη.

Ο ΟΟΣΑ πάντως στην τελευταία έκθεσή του προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,4% για το 2014.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και εκείνοι που βλέπουν ύφεση για την Ελλάδα αναγνωρίζουν τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Μάλιστα ορισμένοι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους και στο χρηματοδοτικό κενό το οποίο είναι προφανές ότι δεν γνωρίζουν (άλλα μεγέθη δίνει ο ένας και άλλα ο άλλος) αλλά και στη συνολική διευθέτηση του χρέους. Είναι προφανές ότι εφ όσον υπάρξει ουσιαστική λύση εντός του έτους θα αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις του δεδομένου ότι αφήνουν ανοιχτά τέτοιου είδους παράθυρα στις εκθέσεις τις οποίες έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ