ΕΕ:Σύσταση για λήξη των μέτρων ενεργειακής στήριξης στο τέλος του 2023

 ΕΕ:Σύσταση για λήξη των μέτρων ενεργειακής στήριξης στο τέλος του 2023

 

 

Οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ εισήγαγαν διάφορα μέτρα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας πέρυσι, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Τετάρτη σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να τερματίσουν τα μέτρα στήριξης για τις τιμές της ενέργειας έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά και να παραμείνουν σε συμφωνία με τους προτεινόμενους νέους δημοσιονομικούς κανόνες το 2024.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταργήσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2023», ανέφερε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ στις ετήσιες συστάσεις του, η εκπλήρωση των οποίων έχει πλέον αντίκτυπο στη λήψη επιχορηγήσεων της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Σε περίπτωση που οι ανανεωμένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οικονομικά προσιτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε.

Οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ εισήγαγαν διάφορα μέτρα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας πέρυσι, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης το 2023 κυμαίνονται από 0,2% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έως 0,6% στην Ισπανία, 1% στη Γαλλία και την Ιταλία και 2% του ΑΕΠ στη Γερμανία.


Αλλά με τις τιμές της ενέργειας και πάλι χαμηλότερες, μια τέτοια στήριξη είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί και θα αφήσει πολλές χώρες ανίκανες να τηρήσουν τα καθαρά όρια πρωτογενών δαπανών τους που προτείνει η Επιτροπή στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, την οποία οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ελπίζουν να ολοκληρώσουν φέτος, κάθε χώρα της ΕΕ θα διαπραγματευτεί τη δική της πορεία μείωσης του χρέους με την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές αφετηρίες στο μπλοκ των 27 εθνών, όπου η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος ύψους 171,3% του ΑΕΠ ενώ η Εσθονία το 18,4%.

Το κύριο μέσο για τον έλεγχο του χρέους θα ήταν οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες της κυβέρνησης, για τις οποίες η Επιτροπή θα καθορίσει μια πορεία.

Στις επιμέρους συστάσεις της για τις χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή είπε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία, θα πρέπει να διατηρήσει την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το επόμενο έτος στο μέγιστο 2,5%, με δεύτερη τη Γαλλία στο 2,3%.


Η τρίτη μεγαλύτερη Ιταλία, η οποία έχει αργή ανάπτυξη και ο δεύτερος μεγαλύτερος σωρός χρέους στην Ευρώπη πάνω από το 140% του ΑΕΠ, θα πρέπει να έχει το λιγότερο περιθώριο ελιγμών με τις καθαρές δαπάνες το 2024 να μην αυξάνονται περισσότερο από 1,3%, ανέφερε η Κομισιόν.

Η τέταρτη μεγαλύτερη Ισπανία μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες το επόμενο έτος κατά 2,6% το πολύ του ΑΕΠ, όσο και η Ελλάδα, η οποία, αν και έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ιταλία, έχει επίσης ταχύτερη ανάπτυξη.

"Συνιστούμε στα κράτη μέλη μας να κινηθούν προς πιο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ