Οριακή ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη

Οριακή ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη

Φόβοι για τεχνική ύφεση στη Γερμανία

Οριακή ανάπτυξη 0,1% κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις της Eurostat, ενώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ του μπλοκ είχε παραμείνει αμετάβλητο. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,3%.

Σε τριμηνιαία βάση, μεγαλύτερη ανάπτυξη ανάμεσα στα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψε η Πορτογαλία με αύξηση 1,6%, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Ιταλία και η Λετονία με αύξηση 0,5%. Αντιθέτως, συρρίκνωση εμφανίστηκε στην Ιρλανδία (-2,7%) και την Αυστρία (-0,3%).

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε ανάπτυξη 0,3% έναντι οριακής συρρίκνωσης 0,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση καταγράφηκε ανάπτυξη 1,3%.

Φόβοι για τεχνική ύφεση στη Γερμανία

Βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων, σε ετήσια βάση όλες οι χώρες σημείωσαν ανάπτυξη με εξαίρεση τη Γερμανία, όπου εμφανίστηκε συρρίκνωση 0,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Παράλληλα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από την στατιστική υπηρεσία της χώρας, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για μια τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Αντιθέτως, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν το πρωί στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τη στασιμότητα που είχε παρουσιάσει το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η γαλλική οικονομία πήρε ώθηση από το εμπόριο, καθώς οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στο εσωτερικό της οικονομίας ήταν ασθενέστερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ