Γιατί μειώνονται οι συντάξεις χηρείας με την αλλαγή του χρόνου

Γιατί μειώνονται οι συντάξεις χηρείας με την αλλαγή του χρόνου

Μεγάλες θα είναι οι μειώσεις οι οποίες θα επέλθουν στις συντάξεις χηρείας από την 1η Ιανουαρίου 2022, μετά την εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε το  Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα και με απλά λόγια η εθνική σύνταξη χηρείας δεν θα καταβάλλεται πλέον σε όσους λαμβάνουν εθνική σύνταξη από ίδιο δικαίωμα.

Ας δούμε τι σημαίνει αυτή η αλλαγή με ένα παράδειγμα:

Γυναίκα συνταξιούχος γήρατος του ΙΚΑ λαμβάνει σύνταξη 720 η οποία αναλύεται σε 384 ευρώ εθνική σύνταξη και 336 ευρώ η ανταποδοτική. Το 2021 απεβίωσε ο σύζυγός της ο οποίος ελάμβανε σύνταξη από το ΤΕΒΕ 1048 ευρώ η οποία αναλύεται σε 384 ευρώ εθνική σύνταξη και 664 ευρώ ανταποδοτική.

Σύμφωνα με τα μέχρι 31/12/2021 ισχύοντα , η χήρα λαμβάνει για μία τριετία το 70% της σύνταξης του θανόντος, ήτοι 733,6 ευρώ κα μετά την τριετία το μισό , δηλαδή 366,8 ευρώ.

Με το νέο καθεστώς που προβλέπει η εγκύκλιος από 1/1/2022 η χήρα θα λάβει το 70% της ανταποδοτικής σύνταξης , ήτοι το ποσό των 464,8 ευρώ και μετά τη λήξη της τριετίας το ποσό των 232,4 ευρώ. Άρα την τριετία από την ημερομηνία θανάτου θα έχει μείωση 268,8 ευρώ το μήνα , ενώ από την επομένη της λήξης της τριετίας θα έχει μείωση εφ’ όρου ζωής 134,4 ευρώ το μήνα. Με την επιφύλαξη σε αυτό το σημείο της εφαρμογής του κατώτατου ορίου που ανέρχεται από 346 μέχρι 384 ευρώ και είναι κάτι που θα πρέπει να διευκρινιστεί.

Πώς όμως φθάσαμε σε αυτή την εξέλιξη η οποία θα έχει επιπτώσεις και στους παλαιούς συνταξιούχους στους οποίους θα αυξηθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά , με αποτέλεσμα να μη δουν αύξηση για πολλά από τα επόμενα χρόνια;

Το 2010 όταν με το νόμο 3863 θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η εθνική σύνταξη, ως βασική σύνταξη αναφερόταν στο νόμο , προβλεπόταν ρητά ότι σε περίπτωση συρροής 2 ή περισσοτέρων κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο , ο συνταξιούχος δικαιούται μία εθνική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και δεύτερη εθνική σύνταξη όταν πρόκειται για σύνταξη χηρείας .

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο και δίκαιο με δεδομένο ότι και ο θανών είχε συνεισφέρει με την εργασία του , τις εισφορές του και τους φόρους του στην εθνική οικονομία. Κρίθηκε αναγκαίο επίσης γιατί η εθνική σύνταξη δεν είναι προνοιακή παροχή αλλά μέρος της κύριας σύνταξης. Άρα οι επιζώντες δικαιούνται με τις προβλεπόμενες κάθε φορά μειώσεις την εθνική σύνταξη του θανόντος.

Με το νόμο 4387/2016 , με τον οποίο τροποποιήθηκε ο νόμος 3863/2010, δεν υπήρξε αντίστοιχη ρητή πρόβλεψη για την μεταβίβαση στην περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου, της εθνικής σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο. Ωστόσο με σχετική εγκύκλιο που ακολούθησε , εφαρμόζεται μέχρι σήμερα το δικαίωμα μεταβίβασης.

Με τη νέα όμως εγκύκλιο τα πράγματα αλλάζουν ριζικά , με αποτέλεσμα όπως ήδη αναφέραμε τη μεγάλη μείωση των συντάξεων χηρείας .

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εφαρμόζει το νόμο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που εφαρμοζόταν μέχρι 31/12/2021 είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θα εφαρμοστεί με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας από 1/1/2021.

Και αν ακόμη έχει μια βάση η επίκληση της σχετικής διάταξης του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου , εκείνο που δεν έχει καμιά βάση και καμιά λογική είναι και μάλιστα χωρίς νέο νόμο , να υπάρξουν τέτοιες ανατροπές στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει άμεσα αυτή τη νέα εγκύκλιο.

Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους ειδικά με το νέο τρόπο υπολογισμού τους από το 2016 και μετά, αλλά και με την κατάργηση του ΕΚΑΣ .

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ