Πώς θα επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Πώς θα επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το νέο ασφαλιστικό αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους από τις 28 Φεβρουαρίου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό 4670.

Τα αδύνατα σημεία αυτού του νόμου, αλλά και οι όποιες βελτιώσεις επέρχονται, έχουν επισημανθεί σε προηγούμενα άρθρα και θα επανέλθουμε. Ωστόσο εκείνο που φαίνεται να απασχολεί σήμερα περίπου 900.000 επαγγελματίες , είναι η ασφαλιστική κατηγορία την οποία θα πρέπει να επιλέξουν για τις εισφορές τους για το έτος 2020.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για όσους δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην υποχρεωτική κατηγορία των 220 ευρώ το μήνα , θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ μέχρι 13/3/2020 σε μία από τις 5 προαιρετικές κατηγορίες. Η πληρωμή για τις εισφορές του Ιανουαρίου μπορεί να γίνει μέχρι 20/3/2020.

Επειδή επικρατεί μεγάλος προβληματισμός μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών και αγωνία, σε σχέση με το τι θα πρέπει να επιλέξουν θεωρούμε χρήσιμο να τονίσουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον , η επιλογή που θα γίνει για το 2020 δεν δεσμεύει τον ασφαλισμένο για τα επόμενα χρόνια, αφού έχει τη δυνατότητα να αλλάζει κατηγορία κάθε χρόνο. Για κάθε χρόνο λοιπόν και πριν το τέλος του προηγούμενου, μπορεί να δηλώνει μία από τις 5 προαιρετικές κατηγορίες με την οποία θα καταβάλλονται οι εισφορές, εάν φυσικά δεν επιθυμεί να παραμείνει στην υποχρεωτική κατηγορία.

Δεύτερον , η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καθοριστεί το ύψος της σύνταξης από την επιλογή που θα γίνει για ένα χρόνο ασφάλισης. Ακόμη και για 2-3 χρόνια η όποια επιλογή θα έχει οριακή μεταβολή σε σχέση με το ποσό της σύνταξης.

Τρίτον, η ασφαλιστική κατηγορία την οποία θα επιλέξει ο ασφαλισμένος που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη, θα είναι εκείνη με την οποία θα γίνει και η αναγνώριση των πλασματικών ετών. Όπως είναι γνωστό πολλοί από τους ασφαλισμένους , χρειάζονται τα πλασματικά χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για να πάρουν σύνταξη σε ηλικία μικρότερη των 67 ετών.

Εάν λοιπόν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την αναγνώριση πλασματικών ετών ή για τη συνταξιοδότηση είναι ασφαλισμένοι σε μια κατηγορία με υψηλές εισφορές , με τις ίδιες υψηλές εισφορές θα εξαγοράσουν και τα πλασματικά έτη.

Τέταρτον, οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται ακόμη μακριά από τη σύνταξη , θα πρέπει και για το 2020 , αλλά και για τα επόμενα χρόνια να επιλέξουν κατηγορία με βάση και τη δυνατότητα που έχουν κάθε φορά , έτσι ώστε να είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών τους και να μη δημιουργήσουν οφειλές οι οποίες θα είναι δύσκολο να αποπληρώσουν.

Τέλος για τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση , είναι μάλλον ασύμφορη η επιλογή να καταβάλλουν υψηλές εισφορές τα τελευταία χρόνια, αφού έχουμε ένα μεγαλύτερο κόστος χωρίς να προκύπτει αντίστοιχο όφελος, με δεδομένο ότι τα πολλά χρόνια με τα οποία θα υπολογιστεί η σύνταξή τους είναι εκείνα που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2019

Σε κάθε περίπτωση ενιαίος κανόνας δεν υπάρχει και ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να επιλέξει με βάση βέβαια τα ανωτέρω , αλλά και το ασφαλιστικό του ιστορικό.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ