Τι φέρνει ο καινούργιος χρόνος στο ασφαλιστικό

Τι φέρνει ο καινούργιος χρόνος στο ασφαλιστικό

Το 2020 θα είναι ένας ακόμη  χρόνος αλλαγών στο ασφαλιστικό. Ήδη σε λίγες ημέρες το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δώσει στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο νόμου , με στόχο μέχρι το Μάρτιο να έχει ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή. Αναμένεται μεταξύ άλλων, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των νέων κύριων  συντάξεων ,  με ενίσχυση του συντελεστή αναπλήρωσης, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου 4387/2016.

Παράλληλα αναμένεται αποκατάσταση για 320.000 περίπου συνταξιούχους επικουρικών , οι οποίοι από τον Ιούνιο του 2016 είδαν να μειώνονται σχεδόν 50% οι συντάξεις τους, με κριτήριο ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερέβαινε τα 1300 ευρώ.

Είναι επομένως βέβαιο ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων , κοντά στις 450.000 θα έχουν μια αύξηση στο εισόδημά τους από λίγα ευρώ το μήνα μέχρι και 250 ευρώ, σε ορισμένες πολύ λίγες περιπτώσεις.

Αντίστοιχα άλλες 500.000 περίπου συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν πάρει τη σύνταξή τους με το παλαιό , το προ του νόμου 4387/2016 καθεστώς, μέσα από τον επανυπολογισμό , δεν θα λάβουν βέβαια καμιά προσαύξηση στη σύνταξή τους , θα δουν όμως να μειώνεται η λεγόμενη προσωπική διαφορά . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να ελπίζουν σε αυξήσεις των συντάξεων τα επόμενα χρόνια και αφού με τις αυξήσεις οι οποίες προβλέπονται από 1/1/2023 μηδενιστεί σταδιακά η προσωπική τους διαφορά.

Η ρύθμιση η οποία επίσης θα περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νόμο , είναι αυτή που αφορά την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών , με την αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα. Και να δούμε για το θέμα αυτό, εάν υπάρξει απαλλαγή από την υποχρέωση δεύτερης ασφάλισης των εργαζομένων παράλληλα με μισθωτή εργασία και με δελτίο παροχής υπηρεσιών , τα γνωστά μπλοκάκια . Θα είναι μια ανακούφιση για όλους αυτούς τους εργαζόμενους, η απαλλαγή από την υποχρέωση διπλής ασφάλισης , οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς επιβαρύνονται υπέρμετρα.

Το άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο θα έχουμε εξελίξεις σε λίγους μήνες και πάντως εντός του 2020, είναι το θέμα των αναδρομικών που διεκδικούνται από τους συνταξιούχους για τις περικοπές , ιδιαίτερα εκείνες που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015.

Με την πιλοτική δίκη η οποία εκδικάστηκε στο ΣτΕ στις 10 Ιανουαρίου , η υπόθεση των αναδρομικών μπαίνει σε μια νέα κρίσιμη φάση. Με την απόφαση του το ΣτΕ, η οποία αναμένεται τους επόμενους μήνες, θα κριθεί η αντισυνταγματικότητα ή μη των περικοπών, οι οποίες έγιναν από 1/1/2013 και μετά και μέχρι 31/12/2018.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όσα διέρρευσαν από νομικούς οι οποίοι παρέστησαν στην πιλοτική δίκη , εκπροσωπώντας τους συνταξιούχους , μάλλον θα πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι σε σχέση με το αποτέλεσμα.

Ωστόσο εκείνο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα όσους έχουν την αρμοδιότητα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες , είναι το γεγονός ότι οι αδικίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί κυρίως τα χρόνια τις κρίσης είναι πολλές και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συντάξεις αναπηρίας οι οποίες με πολλούς τρόπους έχουν μειωθεί , ενώ παράλληλα έχουν αυστηροποιηθεί οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν άμεσα να λυθούν όλα τα προβλήματα. Επιβάλλεται όμως να δρομολογηθούν λύσεις έστω και με σταδιακή εφαρμογή.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ