Τέλος οι 120 δόσεις – Και τώρα κατασχέσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος οι 120 δόσεις – Και τώρα κατασχέσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έληξε η προθεσμία ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Περίπου 660.000 φορολογούμενοι ρύθμισαν οφειλές στην εφορία ύψους 6,4 δισ. ευρώ και 410.000 ασφαλισμένοι ρύθμισαν οφειλές 4 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι δεν ρύθμισαν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Για οφειλές προς το Δημόσιο δεν ισχύει το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων ανεξαρτήτως ποσού. Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει τον λογαριασμό μισθοδοσίας και σύνταξης ως ακατάσχετο στο taxisnet. Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων για ποσά έως 1000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Για ποσά από 1000 ευρώ έως 1.500 ευρώ το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει το ½ του ποσού που ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ το δημόσιο μπορεί να κατάσχει όλο το ποσό που ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συν 250 ευρώ που αντιστοιχούν στο ½ των 500 ευρώ.

Για τον λογαριασμός καταθέσεων με βάση το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων ισχύει ακατάσχετο για καταθέσεις μέχρι 1250 ευρώ σε ένα πιστωτικό ίδρυμα είτε πρόκειται για ατομικό είτε για κοινό λογαριασμό. Όταν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικός, τότε μόνο αυτός μπορεί να δηλωθεί ως ο “ακατάσχετος” λογαριασμός.

Είναι συχνό το φαινόμενο όμως αν και τα ως άνω ισχύουν και για τους κοινούς λογαριασμούς να κατάσχεται το 50% του υπολοίπου που βρίσκεται σε έναν κοινό λογαριασμό με αποτέλεσμα να μην τηρείται ο Κώδικας Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων. Πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και αν μία σύνταξη, που είναι ακατάσχετη από το Δημόσιο μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ και κατά 50% από το ποσό των 1.001 έως 1.500 ευρώ, έχει κατατεθεί σε κοινό λογαριασμό, όπου ο άλλος συν δικαιούχους οφείλει στο Δημόσιο, ακόμα και αν τεκμαίρεται ότι ως ποσό ανήκει κατά 50% σε εκείνον, δεν παύει να έχει το χαρακτήρα της ακατάσχετης σύνταξης. Επομένως, απαγορεύεται η κατάσχεσή της. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ένας λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος. Είτε ανήκει εξ ολοκλήρου στον έναν από τους δύο συνδικαιούχους είτε, λόγω του τεκμηρίου, κατά 50% στον καθένα, δεν παύει να είναι ακατάσχετος μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ. Δηλαδή, είτε ισχύει το παραπάνω τεκμήριο είτε όχι, τα ακατάσχετα ποσά του άρθρου 31 ΚΕΔΕ δε χάνουν τον ακατάσχετο χαρακτήρα τους και προστατεύονται εξ ολοκλήρου.

Η προστασία του ακατάσχετου ορίου είναι επιτακτικής ανάγκης και για έναν πρόσθετο λόγο καθότι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η δραστική αύξηση του ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα, το οποίο «κατοχυρώνει» το αφορολόγητο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος. Ως εκ τούτου όταν δεν υπάρχουν υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν θα μπορεί ο φορολογούμενος να χρησιμοποιεί την χρεωστική κάρτα του για την υπαγωγή στο αφορολόγητο.

Σε περίπτωση που η Τράπεζα λοιπόν προβεί σε παράνομη και καταχρηστική παρακράτηση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, τότε ο πολίτης μπορεί να προβεί σε σχετική καταγγελία στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ώστε να προστατεύσει την ακατάσχετη σύνταξη ή μισθοδοσία του.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ