Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ισπανία

 Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ισπανία


Τον Ιούνιο το 29,6% του αερίου που εισήχθη στη χώρα προερχόταν από τις ΗΠΑ, το 24,4% από τη Ρωσία και μόνο το 21,6% από την Αλγερία , τη χώρα που ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος πάροχος

 

«Nα μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση τους ενεργειακούς ομίλους της χώρας καθώς η Ρωσία έγινε, απρόσμενα, ο δεύτερος πάροχος στην Ισπανία, ξεπερνώντας την Αλγερία.

«Θα ήταν καλό» οι εταιρείες που εμπορεύονται φυσικό αέριο «να επιδιώξουν να μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές από τη Ρωσία, δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει επιβληθεί εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία όμως «η σύσταση είναι να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις», επέμεινε η υπουργός.

Τον Ιούνιο η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ισπανία, μετά από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, το 29,6% του αερίου που εισήχθη στη χώρα προερχόταν από τις ΗΠΑ, το 24,4% από τη Ρωσία και μόνο το 21,6% από την Αλγερία , τη χώρα που ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος πάροχος. Σύμφωνα με τη Ριμπέρα, οι αυξημένες αγορές ρωσικού φυσικού αερίου τον Ιούνιο προφανώς σχετίζονται με εμπορικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ωστόσο σημαντικό οι ισπανικές εταιρείες «να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους», τόνισε.

Η Ισπανία εισάγει μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Αλγερία, κυρίως μέσω του αγωγού Medgaz που συνδέει την Ιβηρική με τα κοιτάσματα που διαχειρίζεται ο αλγερινός κολοσσός υδρογονανθράκων Sonatrach. Τους τελευταίους μήνες, με φόντο την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Αλγερίου, οι εισαγωγές αλγερινού φυσικού αερίου μειώθηκαν. Η Sonatrach δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να αυξήσει την τιμή του αερίου που παραδίδει στην Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ