Σουηδία: Πρωθυπουργός... εξπρές, παραιτείται μέσα σε λίγες ώρες

Σουηδία: Πρωθυπουργός... εξπρές, παραιτείται μέσα σε λίγες ώρες

Το κόμμα των Πρασίνων «τράβηξε το χαλί» κάτω από τα πόδια του εύθραυστου όπως αποδείχθηκε κυβερνητικού συνασπισμού.

Μόλις λίγες ώρες διήρκησε η πρωθυπουργία της Μαγκνταλένα Άντερσον στη Σουηδία, καθώς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου και την καταψήφιση του προϋπολογισμού από το Κοινοβούλιο.

Η Σοσιαλδημοκράτης Άντερσον ανακοίνωσε την παραίτησή της στους -μάλλον έκπληκτους- δημοσιογράφους. Εξήγησε πως υπάρχει η συνταγματική πρακτική της παραίτησης της κυβέρνησης συνεργασίας όταν ένας εταίρος αποσύρεται από αυτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κόμμα των Πρασίνων ήταν εκείνο που αποχώρησε αρνούμενο να επικυρώσει τον προϋπολογισμό που όπως ανέφερε σχεδιάστηκε για πρώτη φορά με τη συνεργασία της ακροδεξιάς.

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβέν

Η Άντερσον εξελέγη επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς στη Σουηδία μπορεί κάποιος να οριστεί πρωθυπουργός αν δεν τον έχει καταψηφίσει η πλειοψηφία της Βουλής. Από τους 349 βουλευτές της Ολομέλειας, την καταψήφισαν οι 174, ενώ 117 ψήφισε υπέρ και 57 απείχαν. Η Άντερσον έγινε, έτσι, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Σουηδία, όμως η ευφορία κράτησε λίγο μετά την αποχώρηση των Πρασίνων από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ