Ο Ερντογάν απειλεί με εργαλοιοποίηση μεταναστών αλλά ο Μισέλ λέει «ευχαριστώ την Τουρκία»

Ο Ερντογάν απειλεί με εργαλοιοποίηση μεταναστών αλλά ο Μισέλ λέει «ευχαριστώ την Τουρκία»

Το «Ευχαριστώ» Μισέλ σε Τουρκία μετά την απαγόρευση της επιβίβασης σε Σύρους, Ιρακινούς και Υεμενίτες για τη μεταφορά τους στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ευχαρίστησε την Τουρκία την Παρασκευή για την συμφωνία, όπως είπε, να σταματήσει πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία από το να αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια σε τουρκικά αεροδρόμια, μεταδίδει το Reuters.

"Ευχαριστώ τις τουρκικές αρχές", αναφέρει ο Μισέλ στο Twitter.

Η ανάρτηση του κάνει αναφορά και στον επίσημο λογαριασμό της τουρκικής αρχής πολιτικής αεροπορίας, επισημαίνοντας ότι υιοθετήθηκε μια απόφαση για την επίλυση "του προβλήματος των παράνομων διελεύσεων των συνόρων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λευκορωσίας".

Αναφέρει επίσης ότι η απόφαση για την άρνηση εισιτηρίων και επιβίβασης ισχύει "μέχρι νεωτέρας".

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε συνομιλίες με αεροπορικές όπως η Turkish Airlines προκειμένου να τις παροτρύνει να αναστείλουν τα εισιτήρια απλής μετάβασης προς το Μινσκ, όπου στη συνέχεια οι πρόσφυγες μεταφέρονται, όπως υποστηρίζει η Ε.Ε. στα σύνορα με την Πολωνία ως μέσο πίεσης. Η Λευκορωσία αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από την Τουρκία στο Μινσκ θα μηδενιστούν για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Turkish Airlines για να τερματιστεί η ροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στη Λευκορωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ