ΗΠΑ καλούν Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

Υπέρ μιας ισομερούς λύσης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

ΗΠΑ καλούν Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» τονίζει  εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων από Έλληνες δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε προκλητική την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή και επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου

Καλούμε όλα τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθεί τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, εξακολουθούν να στηρίζουν την προοπτική μιας ισομερούς λύσης για τον καταμερισμό του οφέλους που θα προκύψει από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ