Χάνει ταχύτητα η αμερικανική οικονομία - Στο 3,2% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο

Χάνει ταχύτητα η αμερικανική οικονομία - Στο 3,2% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο

Η οικονομία των ΗΠΑ πέρυσι εξέπληξε πολλούς οικονομολόγους

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σε 3,2% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,3%.

Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες επεκτάθηκαν με ρυθμό 3%, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις αρχικές εκτιμήσεις. Παράλληλα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον υπολογισμό του πληθωρισμού, «έτρεξε» με ρυθμό 1,8%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 2,1%, σύμφωνα με την έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Και οι δύο τιμές ήταν οριακά υψηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πέρυσι η οικονομία των ΗΠΑ επεκτάθηκε κατά 2,5%, σημειώνοντας επιτάχυνση από το 2022 και ξεπερνώντας κατά πολύ την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία.

Η οικονομία των ΗΠΑ πέρυσι εξέπληξε πολλούς οικονομολόγους που ανέμεναν ότι θα διολισθαίνανε σε ύφεση μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αντ’ αυτού, μια εύρωστη αγορά εργασίας στήριξε τις καταναλωτικές δαπάνες και κράτησε την οικονομία σε κίνηση.

Ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η ανάπτυξη θα ψυχρανθεί κάπως φέτος, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση των νοικοκυριών και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, εξακολουθούν να προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν την ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ