Παρίσι 2024: Από 700 ευρώ τη βραδιά ξεκινούν οι τιμές των ξενοδοχείων για τους Ολυμπιακούς

Παρίσι 2024: Από 700 ευρώ τη βραδιά ξεκινούν οι τιμές των ξενοδοχείων για τους Ολυμπιακούς

Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Παρισιού ήταν 169 ευρώ τον Ιούλιο του 2023 και αναμένεται να ανέλθει στα 699 ευρώ τον Ιούλιο του 2024. Η άνοδος είναι 366% για τα ξενοδοχεία δύο αστέρων και 475% για τα τριών αστέρων

 

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα διαμονής εν μέσω της ανόδου των τιμών των ξενοδοχείων και της καταστολής των ενοικιάσεων τουριστικών διαμερισμάτων.

Μια έκθεση του γραφείου τουρισμού του Παρισιού έδειξε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων θα αυξηθούν κατά 314% μεταξύ των καλοκαιριών του 2023 και του 2024.

«Θέλουμε δημοφιλή Παιχνίδια και δεν μπορούν να είναι δημοφιλή παιχνίδια με 700 ευρώ τη βραδιά», δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ο Frederic Hocquard, αντιδήμαρχος του Παρισιού για τον τουρισμό και τη νυχτερινή ζωή.
Η έκθεση έπληξε επίσης τα ξενοδοχεία του Παρισιού που περίμεναν πολύ καιρό για να ανοίξουν τις πλατφόρμες κρατήσεών τους για τους Αγώνες 26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου.

"Περίπου το 66% των ξενοδοχείων δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κράτηση για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων", ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με το γραφείο Τουρισμού του Παρισιού, μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Παρισιού ήταν 169 ευρώ τον Ιούλιο του 2023 και αναμένεται να ανέλθει στα 699 ευρώ τον Ιούλιο του 2024.

«Η άνοδος είναι 366% για τα ξενοδοχεία δύο αστέρων και 475% για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων», ανέφερε.

«Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι θα πάρουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για 200 ευρώ τη νύχτα στη Νάντη, τη Λιλ ή τη Ρεν και θα μετακινηθούν με τρένο και θα εξοικονομήσουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο Hocquard.

"Στους Αγώνες του Λονδίνου, οι τιμές ήταν πολύ υψηλές και το ποσοστό αύξησης των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 12%. Δεν μπορείτε να τριπλασιάσετε την τιμή των δωματίων. Ίσως μπορείτε να επιτρέψετε, μια αύξηση 10, 15%, αλλά ο τριπλασιασμός των τιμών κέρδισε δεν δουλεύει.


Οι επισκέπτες μπορεί να επιλέξουν το Airbnb, αλλά το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νόμο για την πάταξη της παράνομης ενοικίασης τουριστικών κατοικιών.

Στο Παρίσι, οι κάτοικοι επιτρέπεται να νοικιάζουν τη θέση τους στο Airbnb για μέγιστο 120 ημέρες το χρόνο, αλλά ο Jacques Baudrier, αντιδήμαρχος του Παρισιού, αρμόδιος για τη στέγαση, είπε ότι η πόλη αγωνίζεται για τον σεβασμό του νόμου.

«Πρέπει να προσκομίσουμε πολλά στοιχεία ότι ο νόμος δεν τηρείται και ότι καθιστά δύσκολη την επιβολή κυρώσεων», δήλωσε ο Baudrier στο Reuters τη Δευτέρα.
«Υπάρχουν περίπου 20.000 σπίτια που νοικιάζονται παράνομα όλο το χρόνο».
Το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει νόμο που προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους θα φορολογούνται.

"Το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί στη Βουλή στις 28 Νοεμβρίου και είμαστε σίγουροι ότι θα περάσει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με όσους νοικιάζουν το σπίτι τους νόμιμα. Έχουμε πρόβλημα με την παράνομη ενοικίαση", είπε. Baudrier.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι είναι «υπέρ» της μεταρρύθμισης της φορολογίας των επιπλωμένων τουριστικών καταλυμάτων, λόγω των σημαντικών «απροσδόκητων επιπτώσεων».

Μεταξύ 2021 και 2023, σε ιδιοκτήτες που νοίκιασαν παράνομα τα σπίτια τους επιβλήθηκαν πρόστιμο 6,5 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ