Απαλλαγή από τα χρέη στην πτώχευση:Την προσοχή των οφειλετών ζητάει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών

Απαλλαγή από τα χρέη στην πτώχευση:Την προσοχή των οφειλετών ζητάει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών

Την προσοχή των οφειλετών ζητάει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ σχετικά με την απαλλαγή από τα χρέη στην πτώχευση, με βάση τις ρυθμίσεις του του Πτωχευτικού Κώδικα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: Μία βασική καινοτομία του νέου Πτωχευτικού Κώδικα είναι η χορήγηση της λεγόμενης «δεύτερης ευκαιρίας» στο πρόσωπο που κηρύσσεται σε πτώχευση, δηλ. η δυνατότητά του να απαλλαγεί από τα χρέη του, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αντικαθιστά έτσι ο νέος νόμος τις παλιές ρυθμίσεις του «Νόμου Κατσέλη», με τον κίνδυνο όμως της πλήρους απώλειας της περιουσίας να είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Έτσι :

Α) Επέρχεται πλήρης απαλλαγή από κάθε οφειλή (πλην κάποιων εξαιρέσεων) του οφειλέτη, τρία έτη μετά την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώριση της απόφασης του Δικαστηρίου που απέρριψε την αίτηση πτώχευσης για το λόγο ότι δεν υπήρχε αρκετή περιουσία για να καλυφθούν τα έξοδα της διαδικασίας. Η απαλλαγή αυτή εντός των τριών αυτών ετών αφορά τους πτωχούς που έχουν κάποια περιουσία αλλά αυτή δεν περιλαμβάνει την κύρια κατοικία του ή δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% των συνολικών οφειλών και ταυτόχρονα έχουν αξία άνω των 100.000 ευρώ.

Παράδειγμα: οφειλέτης που πτωχεύει με χρέη 500.000 ευρώ και στην περιουσία του δεν περιλαμβάνεται κύρια κατοικία ή τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει είναι κάτω των 50.000 ευρώ, τότε η πλήρης απαλλαγή του από τα χρέη επέρχεται σε τρία χρόνια από την πτώχευση

Β) Αντίθετα, αν ο οφειλέτης έχει κάποια αξιόλογη περιουσία και συγκεκριμένα την κύρια κατοικία ή περιουσιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% και ανέρχονται σε ποσό άνω των 100.000 ευρώ, τότε η απαλλαγή επέρχεται σε ένα έτος από την κήρυξη της πτώχευσης.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν για κάθε πληροφορία, οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ