Black Friday: Τι να προσέξετε στις διαδικτυακές προσφορές

Black Friday: Τι να προσέξετε στις διαδικτυακές προσφορές

Οδηγίες για το τι να προσέξουν οι καταναλωτές ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης στις αγορές τους στο διαδίκτυο κατά την Βlack Friday έδωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Μανώλης Σφακιανάκης.

Να σημειωθεί ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν φέτος για το κορονοϊό, η Black Friday αρκετών επιχειρήσεων θα διαρκέσει ουσιαστικά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Σφακιανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στις παγίδες που κρύβουν για τους καταναλωτές ιστοσελίδες που περιέχουν υποτιθέμενες προσφορές και επισήμανε ότι η πλέον ασφαλής μέθοδος είναι οι αγορές να γίνονται από γνωστές εταιρίες και όχι από ιστοσελίδες αγνώστου προελεύσεως.

«Ο καταναλωτής θα πρέπει πριν ξεκινήσει τις αγορές του να ψάξει να βρει αν υπάρχουν σχόλια και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Αυτή είναι μια ασφαλής μέθοδος για να προφυλαχθούμε» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας συνέστησε επίσης στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν πάντα προπληρωμένη κάρτα και όχι την πιστωτική τους ώστε να μην χάσουν πολλά χρήματα στην περίπτωση που παγιδευτούν.

Στην περίπτωση που όντως πέσουν θύματα επιτηδείων, οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν είναι οι ακόλουθες:

• Να τηλεφωνήσουν στην τράπεζα τους ώστε να μπλοκάρει η κάρτα τους.
• Να απευθυνθούν στον Συνήγορο του Καταναλωτή για να κάνουν καταγγελία.
• Να απευθυνθούν στο τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Σφακιανάκης συνέστησε επίσης τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τα μηνύματα που έχουν μπει στην κατηγορία «Ανεπιθύμητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ