Αποχή συμβολαιογράφων έως 8 Ιανουαρίου-Δεν θα συντάσσονται συμβόλαια

Αποχή συμβολαιογράφων έως 8 Ιανουαρίου-Δεν θα συντάσσονται συμβόλαια

Mέχρι και την 8η Ιανουαρίου 2020 δεν υπογράφονται συμβόλαια καθώς οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, του Πειραιά, κ.λπ., αποφάσισαν να απέχουν από την άσκηση των καθηκόντών τους

Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, του Πειραιά, του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, θα απέχουν από τα καθήκοντά τους έως 8 Ιανουαρίου 2020 μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Αναλυτικότερα, μέχρι και την 8η Ιανουαρίου 2020 δεν υπογράφονται συμβόλαια καθώς οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, του Πειραιά, κ.λπ., αποφάσισαν σε έκτακτη γενική συνέλευσή τους, που πραγματοποιήθηκε παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, να απέχουν από την άσκηση των καθηκόντών τους.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, σε αντίδραση, όπως αναφέρεται και στην απόφαση της γενικής συνέλευσης τους, για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, που ενώ τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους υπαλλήλους ΔΟΥ (Εφορίες), παράλληλα τους απειλούν με εξοντικά πρόστιμα, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελέσουν οι συμβολαιογράφοι τα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται.

Επίσης, κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευση, επισημάνθηκε ότι οι συμβολαιογράφοι δεν αντιδρούν στο να αναλάβουν την υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων, όμως απαιτούν να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το Δημόσιο. Για το λόγο αυτό οι συμβολαιογράφοι ζητούν αναστολή του επίμαχου νόμου και άμεσα διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με το αρμόδιο υπουργείο (Οικονομικών). Η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ οι συμβολαιογράφοι μαζικά συμμετείχαν στη γενική συνέλευσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ