Ανεβαίνει το πετρέλαιο μετά την απόφαση μείωσης της παραγωγής

Ανεβαίνει το πετρέλαιο μετά την απόφαση μείωσης της παραγωγής

Η συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή κατά μισό εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του 2020 προκάλεσε έκδηλη ανησυχία στις αγορές την Παρασκευή.

Προκαλεί όμως ανησυχία και στους καταναλωτές, αφού κάθε αύξηση στα συμβόλαια του πετρελαίου στις μεγάλες κεφαλαιαγορές φτάνει με μεγάλη ταχύτητα στην αντλία του βενζινάδικου.

Η μείωση της παραγωγής θα εφαρμοστεί στη διάρκεια όλου του πρώτου τριμήνου του 2020, δηλαδή του δυσκολότερου από πλευράς κλιματικών συνθηκών στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο τα μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα ξανασυναντηθούν για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και κρίνοντας από τις εξελίξεις.

Ήδη ο ΟΠΕΚ έχει προχωρήσει σε ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις τιμές του μαύρου χρυσού. Η μείωση έρχεται σε μία στιγμή που μπαίνει στην τελική ευθεία η δημόσια εγγραφή της Aramco, της μεγάλης εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η απόφαση του ΟΠΕΚ στηρίζει την είσοδο της μετοχής της Aramco στον κόσμο των χρηματιστηρίων.

Η αξία της δημόσιας εγγραφής της εταιρείας διαμορφώνεται στα 26 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά ένα δισ. το ρεκόρ της κινεζικής Alibaba. Η χρηματιστηριακή αξία της Aramco αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,6 τρισ. δολάρια, έναντι του 1 τρισ. στο οποίο βρίσκονται η Microsoft, η Apple και η Amazon.

Βεβαίως όλα αυτά λίγο ίσως ενδιαφέρουν τους καταναλωτές που με το νέο έτος μπορεί να κληθούν να πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο ή τη βενζίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ