Σουβλάκι: Το διάγραμμα που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί θα το πληρώνεις ακριβότερα

Η τιμή του χοιρινού έχει ανέβει κατακόρυφα από τις αρχές του έτους για πολλούς και διαφόρους λόγους με κυριότερου από αυτούς την κατακόρυφη ζήτηση από την Κίνα

Σουβλάκι: Το διάγραμμα που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί θα το πληρώνεις ακριβότερα

Η πρόθεση των ψητοπωλών να προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής στο σουβλάκι στα 3 ευρώ οδήγησε το #τρία_ευρω_το_πιτόγυρο να γίνει Νο1 trend στο twitter και γενικώς σε μία ημέρα με πλούσια επκαιρότητα να είναι το θέμα που μονοπωλεί τις συζητήσεις στις παρέες. Μπορεί; πρέπει; γιατί; να γίνει αυτή η αύξηση στο πλέον δημοφιλές street food στην Ελλάδα. 

Ένας από τους βασικούς λόγους που επικαλούνται οι ψητοπώλες είναι η αύξηση στις διεθνείς τιμές της πρώτης ύλης το τελευταίο διάστημα. Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα όντως οι τιμές ακολουθούν μία έντονη ανοδική πορεία από τις αρχές του 2019.

Ανακοίνωση για την αναμενόμενη αύξηση της τιμής στο σουβλάκι, λόγω της αυξημένης τιμής του χοιρινού κρέατος, εξέδωσε χθες και ο ΣΕΒΕΚ, ο Σύνδεσμος των Βιομηχανιών Κρέατος.Ακολουθεί η ανακοίνωση.
"Με αφορμή δημοσιεύματα για την αύξηση της τιμής στα σουβλάκια χοιρινού κρέατος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος ΣΕΒΕΚ, διευκρινίζει τα εξής:

Από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει διεθνώς προκύψει σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%. Στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος.

Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς. Συνήθως, οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από τη βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν, όμως, το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ