Ποιοι χάνουν το επίδομα θέρμανσης

Ποιοι χάνουν το επίδομα θέρμανσης
Η κυβέρνηση φαίνεται ήδη να έχει συμφωνήσει, υπό την πίεση των δανειστών, στη μείωση του κόστους του επιδόματος ύψους 170 εκατομμυρίων, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν και έτσι ήδη μελετάει τουλάχιστον τρία σενάρια.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα πέρυσι ήταν στα 0,35 ευρό το λίτρο και μείωνε κατά πολύ το κόστος της θέρμανσης για τις φτωχές οικογένειες.

Όπως είχε δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες το fpress.gr oι αριθμοί που κρύβονται πίσω από το σενάριο είναι οι εξής: ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα που είναι σήμερα, να μειωθεί στα 130 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Με δεδομένο ότι επί του ειδικού φόρου κατανάλωση επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%, η μείωση αυτή, αν τελικώς υιοθετηθεί, θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής λιανικής κατά 12 λεπτά ανά λίτρο. Δηλαδή, αν προχωρήσει αυτή η πρόταση, η διάθεση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα από τα 73-74 λεπτά ανάλογα βέβαια και με την πορεία της διεθνούς τιμής.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο κι αν υιοθετηθεί μεγάλος αριθμός πολιτών θα πάψει να δικαιούται το επίδομα θέρμανσης. Ομως οι τιμές λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερες κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι αν δεν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ή κατά 30%-35% σε σύγκριση με πέρυσι αν ο φόρος μειωθεί, οπότε η ζημιά από την απώλεια του επιδόματος θα αναπληρωθεί εν μέρει ή εν όλω από το κέρδος που θα προκαλέσει η μείωση των τιμών.

Τα σενάρια:

Θα μειωθεί το επίδομα από τα 35 λεπτά στα 18 ευρώ. Ταυτόχρονα θα μειωθούν οι δικαιούχοι μέσω αλλαγής των κριτηρίων για την απόδοση. Δηλαδή θα πρέπει οι πολίτες να τρέξουν να κάνουν νέες αιτήσεις οι οποίες και πάλι θα πρέπει να περάσουν από... ιερά εξέταση.

Θα καταργηθεί πλήρως το επίδομα και να υπάρξει ελάφρυνση μέσω μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 33 λεπτά το λίτρο στα μόλις 10 λεπτά το λίτρο, μέτρο που θα ελαφρύνει το σύνολο των καταναλωτών.

Μείωση στο μισό του επιδόματος και ταυτόχρονη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 23 λεπτά το λίτρο, έτσι ώστε οι φόροι που εισπράττονται να μην μειωθούν κατά πολύ.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι:

  • Αγαμοι φορολογούμενοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Εγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έτους μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.