Ερχεται το γάλα ημέρας

Ερχεται το γάλα ημέρας
Νέα βελτιωμένη πρόταση για το γάλα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Κυβέρνηση για το γάλα προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τόσο των βουλευτών της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να καταψηφίσουν την ρύθμιση.


Η νέα πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα και θα προβλέπει δύο κατηγορίες:
1) Γάλα χαμηλής παστερίωσης στο οποίο θα υπάγεται ως υποκατηγορία το "γάλα ημέρας"
2) Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας

Μιλώντας στρον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης δήλωσε ότι λύνεται το πρόβλημα, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ' αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το γάλα ημέρας αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. 'Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

» Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου 'φρέσκο', θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης μιας μέρας αρκεί να διατηρείται η 'ψυκτική αλυσίδα', καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την 'ΕΒΓΑ της γειτονιάς'.

» Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού 'γάλα υψηλής παστερίωσης' που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό 'γάλα υψηλής παστερίωσης' θα μπορούσε να ονομαστεί υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ